Både indtægter fra lønarbejde og fra drift af selvstændig virksomhed indgår i beregningen af efterlønssatsen.
Som udgangspunkt opgøres beregningsperioden som de 12 måneder med den højeste indtægt inden for de seneste 24 kalendermåneder forud for beregningstidspunktet (overgangen til efterløn).
Følgende indkomster fra drift af selvstændig virksomhed indgår i beregningsgrundlaget:
1) Virksomhedens skattemæssige overskud før renter og andre finansielle poster, fx overskud fra enkeltmandsvirksomhed, dog med fradrag for evt. overførsel af beløb til medarbejdende ægtefælle
2) A-indkomst (løn) udbetalt til dig fra et selskab, hvor du har afgørende indflydelse
3) Din ejerandel af overskud i et selskab, hvor du har afgørende indflydelse
Det har ikke betydning, om indtægten kommer fra drift af selvstændig virksomhed som hoved- eller bibeskæftigelse. Men det skal dog være indtægt fra drift af selvstændig virksomhed. Indtægter fra formueforvaltning og fritidsbeskæftigelse kan ikke medregnes.
Indkomsten medregnes til opgørelsen af indkomst- eller beskæftigelseskravet på det tidspunkt, hvor indkomsten fremgår af en årsopgørelse fra SKAT i optjeningsperioden.
Indkomsten fra din selvstændige virksomhed divideres med 12 måneder, og årsindkomsten fra virksomheden medregnes således med 1/12 pr. måned, hvorefter fratrækkes arbejdsmarkedsbidraget på 8%. Af det beløb kan satsen højest udgøre 90% svarende til dagpengesatsen ved ledighed. Som udgangspunkt er efterlønssatsen 91% af den dagpengesats, du ville have kunnet få i tilfælde af ledighed.
Satsberegningen foretages således: Summen af de 12 måneders indtægt x 0,92 / 12 x 0,90 x 0,91 = din efterlønssats. Bemærk, at du højest vil kunne få den maksimale efterlønssats (91 pct.-satsen), som er 17.583 kr. (2021-tal) for et fuldtidsforsikret medlem og 11.722 kr. (2021-tal) for et deltidsforsikret medlem.
Dækker en virksomheds regnskab ikke 12 måneder, skal indkomsten omregnes til måneder ved at overskuddet divideres med det antal måneder, regnskabet dækker. Måneder, hvori der har været drevet selvstændig virksomhed, indgår i opgørelsen.
Under visse betingelser er det muligt at få en efterlønssats svarende til 100% af den dagpengesats, du ville have fået i tilfælde af ledighed. Men det kræver bl.a., at du har fået et efterlønsbevis, at du udskyder i din overgang til efterløn, og at du har haft en vis indtægt fra lønarbejde eller fra drift af selvstændig virksomhed i den mellemliggende periode mellem efterbevisdatoen og overgangen til efterløn. Betingelserne er forskellige og afhænger af dit fødselsår.
Kontakt Metal A-kasse for at høre nærmere, om de betingelser, som gælder for netop din årgang.