Fri 1. maj?

  • Arbejder du i det private (udgangspunkt taget i industriens overenskomst) har du fri med løn 1. maj. Betalingen sker fra din fritvalgskonto (typisk timelønnede), hvis du ikke modtager fuld løn på SH-dage (typisk funktionærlignende ansatte). SH-dage er helligdage, der falder på hverdage. Din arbejdsgiver må gerne kalde dig på arbejde. Men så skal du både have løn og tillæg for at arbejde på en fridag og overtidsbetaling (gælder også lærlinge).
  • Er du lærling på skoleophold eller i skolepraktik, har du fri med løn/skolepraktikydelse, hvis skolen holder lukket. Hvis skolen har undervisning, skal du møde op.
  • Arbejder du (som håndværker eller IT) i en kommune eller region på håndværkeroverenskomsten, har du som udgangspunkt fri 1. maj fra kl. 12. I Frederiksberg og Københavns kommune, og i det tidligere FKKA område er 1.maj en hel fridag. Vær opmærksom på lokale aftaler, og hvilken overenskomst du er ansat under. Du får løn mens du har fri (gælder også lærlinge).
  • Arbejder du i staten, skal du bede din arbejdsgiver om fri 1. maj. Du får løn på fridagen, hvis der er en aftale om det på din arbejdsplads (gælder også lærlinge).

 


 

Fri Grundlovsdag (5. juni)?

  • Arbejder du i det private (udgangspunkt taget i industriens overenskomst), har du fri med løn på Grundlovsdag (lønnen udbetales fra fritvalgslønkontoen). Din arbejdsgiver må gerne kalde dig på arbejde, men så skal du både have løn og tillæg for at arbejde på en fridag og overtidsbetaling. Betalingen sker fra din fritvalgskonto (typisk timelønnede), hvis du ikke modtager fuld løn på SH-dage (typisk funktionærlignende ansatte). SH-dage er helligdage, der falder på hverdage. Arbejder du (som håndværker eller med it) i en kommune eller region på håndværkeroverenskomsten, har du som udgangspunkt fri fra kl. 12 Grundlovsdag. Vær opmærksom på lokale aftaler, og hvilken overenskomst du er ansat under. Du får løn, mens du har fri (gælder også lærlinge).
  • Arbejder du i en kommune eller en region, er Grundlovsdag en søgnehelligdag, hvor du har fri fra kl. 12. Du får løn, mens du har fri. (Gælder også lærlinge)
  • Arbejder du i staten, har du ikke fri på Grundlovsdag, men du får et ekstra tillæg på 25% af netto-timelønnen, hvis din arbejdsgiver beder dig om at arbejde mellem kl. 12-24 (gælder også lærlinge).