Se film fra 2014 om Den Gamle Smedie her

 

​Smedien blev bygget i 1845 af smedemester Johan Madsen Holst, der i perioden med bygning af træskibe, havde over 20 smede i arbejde på skibsværfterne på havnen.

Det gamle baghus i bindingsværk er opført i 1780.

Smedien blev i 1903 købt af Johan Georg Jacob Jochen, der drev den indtil 1925, hvor han solgte den til Johannes Heinrich Nehrkorn, der senere optog sin nevø Christian Kolbeck som kompagnon.

Ved dennes død i 1975 blev Hans Chr. Bill ansat som mestersvend, og han købte smedien i 1981, som han drev indtil 1993, hvor han lukkede smedien.

Den 1. marts 1994 købte Rederiet M. Jebsen A/S huset og smedien, som fik delvis nyt bindingsværk og et nyt tag.

I oktober 1997 lejere Dansk Metal i Aabenraa smedien, med det formål at drive en smedie til fremvisning af det gamle smedehåndværk - og som hobbyklub for seniorklubben. Det er også en gruppe af seniorklubbens medlemmer, der med stor flid har restaureret smedien, hvor kun essen stod tilbage af det gamle inventar.

Restaurering af smedien har også kun været muligt med økonomisk hjælp fra en gruppe sponsorer i byen. Og det er samtidig også kun med hjælp fra en stor gruppe sponsorer, at det har været muligt at skaffe alt det gamle inventar og udstyr i smedien.