Danmark skal være verdens klimasupermarked
Claus Jensen,forbundsformand, Dansk Metal og Bendt Bendtsen, bestyrelsesformand Synergi

Evner forpligter, lyder et gammelt ordsprog. Derfor har Danmark pligt til at gå forrest i den grønne omstilling, for vi er blandt verdens bedste til at producere grøn teknologi. Hvert år reducerer danske grønne løsninger den globale CO2-udledning med 500 mio. ton. Det er mere end ti gange så meget, som der hvert år udledes i Danmark. Citat

Som grønt foregangsland skal vi selvfølgelig gå forrest herhjemme, men hvis Danmark for alvor skal gøre en forskel i kampen mod klimaforandringerne, så skal danske produkter og dansk knowhow anvendes ude i verden – det bliver de også i stor stil.

Danstoker er en af de virksomheder, hvis produkter hver dag er med til at reducere udledningen af drivhusgasser. De producerer både olie-, gas- og ikke mindst biomassekedler, der er meget energieffektive.

Danstokers kedler er faktisk så effektive, sammenlignet med lignende produkter, at de årligt mindsker den globale udledning med minimum 435.000 ton CO2 ifølge deres egne beregninger. Danstoker er et rigtig godt eksempel på en dansk virksomhed, der skaber forandringer ude i verden. Og de er ikke alene.

Danske virksomheder har utallige grønne varer på hylderne i et af verdens bedste klimasupermarkeder. Lige fra vindmøller og vinduer til pumper. Danmark eksporterede i 2019 grøn teknologi og service for mere end 100 mia. kr. Alene eksporten af energieffektive produkter stod for næsten 30 mia. kr.

For at udnytte potentialet maksimalt kræver det dog, at vi har en klar, ambitiøs strategi for at bevare den grønne førertrøje. Derfor mener vi, at Eksportordningen, der er sat i verden for at støtte eksport af danske energiløsninger, skal styrkes og forlænges. Lige nu udløber den nemlig i 2024, og det er ikke nok for virksomhedernes langsigtede planlægning.

Vi håber, at regeringen snart sætter gang i mere håndfaste forslag. Danmark skal i endnu højere grad end i dag være verdens klimasupermarked. Det er nu, det gælder. Ikke alene for dansk økonomi, men også for verdens klima.