Håndtering af kunder
Det kan være en god idé at lave et skilt, hvor der står, at kunder ikke har adgang på værkstedet, og så skal I naturligvis sørge for, at kunderne har mulighed for at vente udendørs eller i en mandskabsvogn. Blandt andet kan udenlandske chauffører have behov for at vente, imens lastbilen er på værksted. Overvej også, hvordan kunden kan aflevere bilen, uden at være i kontakt med personalet. Nogle steder benyttes nøgleboks, og andre steder er der tjek-ind-maskiner, hvor kunden selv indskriver sin bil. Hvis kunderne fysisk skal ind i indskrivningen, kan der opsættes en gennemsigtig skærm i hovedhøjde mellem indskrivningen og kunderne. Husk også at give kunderne mulighed for at holde afstand i ind­skrivningen, fx med tydelige markeringer på gulvet, begrænset antal kunder indendørs, eller ved at kunderne kun kommer ind for at aflevere nøglen. Tilbyd eventuelt at afhente og aflevere bilen på kundens hjemmeadresse. 


Arbejdet på værkstedet
Sørg for den nødvendige afstand mellem med­arbejderne på værkstedet, fx ved at arbejde i mindre hold, zoneinddele arbejdspladserne eller arbejde på skift fx i henhold til mulighederne i Industriens Overenskomst. Medarbejdere, der er i berøring med kundebiler, bør bruge engangshandsker. Sørg også for at lufte godt ud i bilen, inden mekanikeren sætter sig ind i den. Få eventuelt kunden til at åbne vinduerne, inden bilen afleveres. Husk at rengøre bilens mange kontaktpunkter før og efter reparation, fx dørhåndtag, nøgle/start­knap, rat, gearvælger og sædehåndtag. Nogle værksteder bruger overtræk på sæde-, rat og gearvælger. Husk ligeledes at rengøre værktøj, tastaturer, håndtag og borde osv., og vær opmærksom på ekstra rengøring af udstyr, der anvendes af flere ansatte. Sørg desuden for, at der er håndsprit centrale steder på værkstedet, hvor der ikke er mulighed for håndvask. 

Øvrige forhold
Alle medarbejdere instrueres i, hvordan og hvornår der skal gøres rent/sprittes af. Nogle steder er instruktionen et fast punkt på det ugentlige møde i frokoststuen. Sørg for at indrette frokoststuen/kantinen, så medarbejderne kan holde afstand – fjern fx en del af stolene, opdel i mindre hold til frokost og vær tydelig omkring maksimalt antal personer i rummet. Husk også muligheden for at holde afstand i omklædnings- og baderum. Den hyppige håndvask og afspritning kan være hårdt for huden, så du kan evt. bruge håndcreme. 

Inddrag medarbejderne, og hvis der findes en arbejdsmiljøorganisation på arbejdspladsen, så inddrag den, og find de løsninger, der passer til jeres værksted. Vær løbende opmærksom på eventuelle ændringer i myndighederne anbefalinger og retningslinjer.

Idékatalog og plakat til print
Find COVID-19 idékatalog og plakat til at printe ud via linkene nedenfor.