Man kan sagtens lære en gammel smed nye tricks. I hvert fald hvis du spørger Jes Arder på 56 år, der har gennemført AMU-kurserne ”Robotter i industrien for operatører” og ”Robotbetjening for operatører” på et femdages kursus på Herningsholm Erhvervsskole i Herning.
”Hvis bare man har en lille smule indblik i computere er der intet, der burde skræmme, selv om man er oppe i alderen. Når bare man koncentrer sig og er engageret i det, så kan man få meget ud af det uanset ens alder ”, mener Jes.
Jes er også meget tilfreds med selve kursets form og opbygning, og han kan sagtens opfordre andre til at springe ud i det.
”Det har været interessant, og kurset har været godt. Vi har mikset to kurser sammen, så teori og praksis ikke er hver for sig. Nu får vi prøvet teorien af med det samme. Kurset er anbefalelsesværdigt, vil jeg sige”.

Artikel bragt i MetalMagasinet maj 2016. Bringes her i redigeret udgave. Foto: Brian RasmussenFlere kurser følger
Jes Arder er uddannet klejnsmed og arbejder i Hillerød for firmaet KMB, der producerer maskiner, som genbruger flamingo. Som smed er han med til at bygge maskinerne. KMB har netop indkøbt en svejserobot, og derfor er Jes blevet sendt på kursus i Herning af sin arbejdsgiver.
”Vi blev anbefalet, at vi tog det her kursus med det basale. Derefter følger et femdages kursus mere hos firmaet, efter de har installeret den. Så kommer vi hurtigt videre til deres kursus, hvor vi kan lære at programmere svejserobotten”.
Det er sandsynligt, at Jes skal på yderligere kurser i fremtiden, men det tager han med åbent sind.
”Jeg er ikke bange for en udfordring. Det skærper de der oppe”, afslutter Jes, mens han peger på sit hoved.​