Seksuel chikane - også hos os

En ny undersøgelse lavet af Dansk Metal afdækker, at ubehagelig og uønsket seksuel opmærksomhed også er en udfordring på de arbejdspladser, hvor Dansk Metal organiserer de ansatte.

​38 % af de kvinder, der har besvaret en undersøgelse lavet af Dansk Metal, har oplevet ubehagelig eller uønsket seksuel opmærksomhed på deres arbejdsplads i løbet af det seneste år. Det dækker over, at kvinderne har oplevet alt fra uønskede berøringer og vittigheder med seksuelle undertoner til nærgående spørgsmål og kommentarer om deres privatliv og udseende.

Unge og løstansatte særligt udsat
Undersøgelsen understøtter de erfaringer, som Dansk Metals ligestillingskonsulenter har gjort sig gennem årene. Nemlig at unge og de, der ikke er fastansatte, er mere udsatte. De ubehagelige vitser, nærgående spørgsmål og uønskede berøringer finder altså særligt vej til lærlinge, elever og kvinder i vikariater og projektansættelser. Dog svarer en række af de adspurgte mænd og LGBT+ personer i undersøgelsen også, at de har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed på arbejdspladsen.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er sendt ud til lige mange medlemmer med mandligt og kvindeligt CPR-nummer. Men et langt større antal kvinder end mænd har valgt at besvare spørgeskemaet. Flere kvinder end mænd rapporterer også i spørgeskemaet, at de har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed. Undersøgelsen understreger dog, at alle køn kan opleve at blive udsat for seksuel chikane på arbejdspladsen.

Ét tilfælde er et for meget
Den nye undersøgelse understreger, at seksuel chikane også findes på de arbejdspladser, hvor Dansk Metal har medlemmer – som i så mange andre brancher. Og i Dansk Metal er holdningen klar: Blot én oplevelse med uønsket seksuel opmærksomhed er en for meget. Alle skal have lov at passe deres arbejde i fred uden fx at blive klappet i røven. Den slags medfører nemlig både dårlig trivsel, sygemeldinger og unødige jobskift.

Hvad siger kvinderne? Citater fra undersøgelsen og interviews

  • Der var en fyr på min arbejdsplads, der altid talte om, at kvinder kun havde et formål i livet: Vi skulle sidde på knæ og give blowjobs hele tiden – på den måde holdt vi jo også kæft samtidig. En dag kaldte han mig en slut, og det blev jeg så paf over, at jeg gik ned for at læsse af på en kollega. Det overhørte en chef, som handlede meget hurtigt på det, så fyren faktisk blev sendt hjem i en uges tid og kom i et forløb med HR.
  • Jeg er blevet spurgt, om jeg ikke ville med ud på toilettet og have sex, og jeg er blevet gramset på, så jeg måtte slå ham, for at få ham til at stoppe.
  • Jeg er blevet holdt fast og taget på, mens andre kolleger bare så til.
  • Én har ønsket at se mine bryster og tilbudt mig ”mere end bare at danse”.
  • Jeg er blevet råbt sjofle og seksuelle kommentarer efter og bedt om sex.
  • Jeg har oplevet, at der blev sendt nøgenbilleder af kvindelige elever rundt blandt mine klassekammerater – og at underviserne vidste det uden at gøre noget ved det. Når jeg så sagde fra og påpegede, at det faktisk var ulovligt, så var jeg ”dramatisk” og fik at vide, at ”kvinder er jo også så følsomme”. Jeg har været eneste kvinde i en klasse, og mine skoleophold har været præget af en tone, hvor lærerne fx kaldte de mandlige elever, der lavede tekniske fejl, for kvinder og kællinger. Og man skal hele tiden passe på, hvis man siger fra, for man bliver så hurtigt stemplet som en sur kælling.