Arbejdstilsynet kørte i efteråret en kampagne, der sætter fokus på støvende opgave. Fokus var på byggeriet, men man kan sagtens føre en del af pointerne over på de opgaver, som medlemmer af Dansk Metal løser. Der er mange arbejdsprocesser og materialer, der støver - uanset om man arbejder i industrien, autobranchen eller inden for it.
Fælles for dem er, at det ofte er for sent at sætte ind med forebyggelse, hvis man først er begyndt at få symptomer.
Derfor er det en god idé, at have styr på fakta, når det kommer til de her myter, der stadig lever på virksomhederne.
Myte 1: Hvis det støver, kan man bare tage en maske på
Fakta: Udvikling af støv skal undgås ved at vælge de mindst støvende arbejdsmetoder og bruge sug på maskinerne. Så beskytter man nemlig alle på arbejdsstedet. Den person, der udfører det støvende arbejde, skal bruge åndedrætsværn som supplement, når det ikke er muligt at fjerne alt støvet, hvor det dannes.
Myte 2: Man kan se, når der er for meget støv i luften
Fakta: Støv kan godt være et problem, selvom det ikke kan ses. Særligt det fine støv kan hænge i luften rigtig lang tid efter, at det støvende arbejde er afsluttet. Det fine støv kan nå længst ned i lungerne, derfor er det vigtigt, at luften renses med udluftning eller luftrenser.
Myte 3: Hvis det ikke er mig, der støver, så er det ikke mit problem.
Fakta: En virksomhed har ansvar for at beskytte sine medarbejdere mod støv – også selvom det ikke er dem, der udfører det støvende arbejde. Virksomheden kan altså godt få et strakspåbud fra Arbejdstilsynet, selvom det ikke er virksomhedens egne medarbejdere, der støver på byggepladsen.