Bliv klar til el og hybrid

Elbilerne begynder snart at finde vej til de frie værksteder. Og arbejder du her, bør du være klar. Også med sikkerheden. AMU-kursus klæder dig godt på.

Martin Velde Andersen fra TEC Hvidovre har undervist i el- og hybridbiler i mere end ti år. Han er ikke et sekund i tvivl om, at fremtiden tilhører el- og hybridbilerne. Men bilerne rummer et stort faremoment:

- Faremomentet er batteriet. Det har en spænding på omkring 400 volt og mange ampere. Hvis der sker en fejl eller en ulykke, kan spændingerne slå folk ihjel.

De små værksteder kan sagtens håndtere elbilerne, hvis de har den rette viden og det rigtige værktøj.
Martin Velde Andersen, TEC Hvidovre

Sørg for uddannelse

Men udover stærkstrømsbekendtgørelsen og en guide fra Industriens Branchearbejdsmiljøråd, er det ikke specificeret, hvordan man skal arbejde med el- og hybridbiler.

Martin Velde Andersen anbefaler, at man lader være med skrue på en elbil uden at være uddannet til det.

- Det kan gå grueligt galt, hvis man ikke ved, hvad man laver. Derfor er der også mange mekanikere, der er bange for at pille ved strømmen. Vi underviser i sikre arbejdsmetoder, og det er mit håb, at de føler sig helt trygge, når de går herfra.

AMU-kursus i el- og hybridbiler

På kurserne lærer du, hvordan du på en forsvarlig måde kan lave serviceeftersyn og finde fejl på el- og hybridbiler. Du får kompetencer inden for batteri- og opladningsteknologier og viden om elmotorkonstruktioner. Book dit eget kursus på amukurs.dk

Elbiler på de frie

Efterhånden som fabriksgarantien udløber, vil flere og flere el- og hybridbiler finde vej til de frie værksteder. Derfor er det afgørende, at mekanikerne allerede nu tænker i efteruddannelse. Martin Velde Andersen:

- De små værksteder kan sagtens håndtere elbilerne, hvis de har den rette viden og det rigtige værktøj. Det handler om at uddanne sig og tænke sig om. Sværere er det ikke.