Din lønseddel gemmer på guld

Selv om du måske tror, at mester har fuldstændig styr på din lønseddel, er det altid en god idé at kigge den efter i sømmene. Mange lærlinge undlader at gøre det, og risikerer dermed at gå glip af en masse lønkroner.

​Ved første øjekast kan den virke uoverskuelig, sådan en lønseddel, med sine mange tal og sparsomme tekst. Men faktisk er lønsedlen enormt vigtig at forstå, fordi den viser, om du får udbetalt den løn, som du har krav på i din lærlingeperiode.

Dansk Metals lokalafdelinger tager dagligt imod henvendelser fra lærlinge, der er kommet i tvivl om, hvorvidt de får den rigtige løn. Ofte er der på fejl på lønsedlerne. Det forklarer Allan Givskov, faglig sekretær i Dansk Metal Forhandlingssekretariat.

– Sjældent skyldes det, at arbejdsgiver har handlet i ond tro. Snarere er der tale om en simpel forglemmelse, der i sidste ende kan koste adskillige kroner og øre, hvis ikke man er opmærksom, siger han.

Det skal du holde øje med på din lønseddel

  • Grundløn
    Passer dit timeantal og din månedsløn? Lønnen skal stige to gange om året, når du er lærling, ifølge Industriens Overenskomst. Se stigningerne her: danskmetal.dk/lillehjaelper
  • Pension
    Indbetaler din arbejdsgiver den aftalte procentdel af din løn til pension?
  • Fritvalgsbetaling
    Sætter arbejdsgiver penge ind på din Fritvalgs Lønkonto? Pengene kan du fx bruge til ekstra løn under ferie, ekstra pension eller to børneomsorgsdage.
  • Tillæg
    Har du fået dine tillæg for overtid og weekendarbejde? Husk, at enhedssatsen skal fremgå tydeligt. Skriv gerne dine arbejdstimer ned i en logbog.
  • Ferie
    Optjener du det rigtige antal feriedage? Og har du fået det rigtige beløb indbetalt?

Som lærling er du omfattet af den kollektive overenskomst, så længe du har en uddannelsesaftale. Med en uddannelsesaftale i hånden er du sikret bestemte vilkår, bl.a. hvor meget du som minimum skal have i løn og pension. Og det tænker de færreste over.

– I Danmark har vi generelt stor tillid til, at det rigtige beløb for vores arbejde hver måned tikker ind på kontoen, og at vores arbejdsgiver har styr på sagerne, forklarer Allan Givskov.

Tillid til arbejdsgiver er selvfølgelig godt, men ifølge ham kan det også betyde, at mange lønkroner går tabt, fordi man stoler blindt på sin mester.

Han kommer derfor med en vigtig opfordring til medlemmerne:

– Brug lige et kvarter på at læse din lønseddel igennem, særligt om du får den sats, du som minimum skal have for det sted, du er i dit uddannelsesforløb, samt om lønnen er steget. Det skal den gøre to gange om året som lærling på Industriens Overenskomst, hvor de fleste er tilknyttet, siger han og tilføjer:

– Gem også dine lønsedler som dokumentation for manglende indbetaling af løn, fritvalgsordning, skat, pension eller tillæg. Uden dem er det umuligt at dokumentere, hvis din arbejdsgiver ikke har overholdt sine forpligtelser.

– Er du det mindste i tvivl, skal du bede din lokalafdeling om at lave et LønTjek.