En forårsdag gik det galt

En arbejdsulykke satte en brat stopper for Thomas' arbejdsliv som teknisk opstiller på en metalvirksomhed. Dansk Metal hjalp ham ved at føre en arbejdsskadesag, så han kan komme videre i livet.

En arbejdsdag i marts 2018 endte med at vende op og ned på Thomas' liv. Han var i færd med at flytte et færdigt emne fra et pakkebord ned i en kasse. Emnet var svært at håndtere med en diameter på 900 mm. Han måtte række langt ind over bordet for at få ordentligt fat om emnet.

– Jeg kom ud i en akavet stilling, og pludselig kunne jeg mærke og høre et smæld i ryggen. Jeg håbede, at jeg ville være hurtigt tilbage på arbejde, men et eller andet sted vidste jeg jo godt, at den var helt gal, fortæller Thomas.

I løbet af eftermiddagen tog smerterne til. Men Thomas bed dem i sig og fortsatte til fyraften. Tre dage efter tog han til lægen, hvor han fik konstateret en diskusprolaps og et skævt bækken.

– Nu har jeg været sygemeldt i fire år, og jeg har store problemer med at sove for smerterne. Og på trods af fysioterapi, laser- og strømterapi og en masse andre behandlinger, så bliver mine smerter ikke bedre.

3 konkrete ting, der kunne have hjulpet Thomas

Dorte Overby Pedersen, der er Dansk Metals ekspert i at skabe gode rammer for at udføre arbejdet sikkert, oplever ofte, at medlemmer ude på arbejdspladserne lærer at leve med noget, man egentlig godt kunne løse bedre. Hun vurderer, at man kunne have gjort følgende:

    1. Man kunne have vejet de emner, som Thomas håndterede, så opgaven kunne planlægges med den sikreste håndtering og bedste hjælpemidler
    2. Et løftebord til kassen som emnerne skulle pakkes i, så emnet ikke skulle løftes ned i kassen
    3. Et bord med ruller, så emnet kunne skubbes over til kassen

Dorte Overby Pedersen peger på, at det er arbejdsgiverens ansvar at sikre planlægning, instruktion og tilsyn med opgaverne. Det er i øvrigt en god forretning at planlægge, for når der sker en ulykke, mister man en god ansat i en periode eller, som i Thomas’ tilfælde, mister man helt en god ansat.

BUMP PÅ VEJEN

I januar 2022 faldt den endelige afgørelse fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Thomas er vurderet til at have en tabt erhvervsevne på 80 % og varige mén på 10% og har fået en erstatning på 755.526 kr. plus renter og en månedlig udbetaling på 20.487 kr.

Men vejen hertil har været lang. Arbejdsgiverens forsikringsselskab har forhalet sagen ved at klage, anke og udsætte sagsbehandlingen. Igen og igen. Undervejs i sagsforløbet var Thomas og sagsbehandler Sidsel Stoustrup fra Metal Bjerringbro-Silkeborg i dialog hver gang, der skete nyt i sagen.

– Jeg kan ikke forestille mig, hvor jeg var endt uden Dansk Metal. Sidsel har taget hånd om alt det bøvl, og det har givet mig ro, at der var én, der havde svar på alle mine spørgsmål og forsikrede mig om, at der var styr på det, og at det nok skulle gå.

FREMTIDEN

Den lange sygemelding endte for Thomas med en fyreseddel, og et længere afklaringsforløb ved kommunen er stadig i gang.

– Jeg er både glad og ked af det på samme tid. På den ene side er jeg glad for, at sagen nu er afsluttet, så jeg kan komme videre. Men på den anden side skal jeg leve med smerterne resten af mit liv. Jeg har svært ved at forestille mig et job i fx metalbranchen, hvor jeg går helt fri af løft og akavede arbejdsstillinger. Jeg har arbejdet i 25 år i jern- og metalbranchen, og jeg vil jo gerne gøre alt det, jeg kunne før. Men det kan jeg ikke, og den accept er ekstrem svær, siger Thomas.

Når tankerne bliver for mørke, husker han sig selv på, at selvom man er blevet syg, så har man en kuffert med sig fuld af kompetencer fra før, man blev syg.

– Den kuffert åbner jeg en gang imellem og ser på, hvad der ligger af kurser, viden og erfaring. Der skal nok være nogen, der kan bruge mine kompetencer, så jeg giver ikke op. Jeg tror på, at der er plads til alle i livet, det er bare et spørgsmål om at lande det rigtige sted og sætte sig realistiske målsætninger.

Sådan gør du, hvis du kommer ud for en arbejdsulykke

  • Gå til lægen med det samme – også selvom du tror, det går over. Det er vigtigt, at du får fortalt, hvad der skete og at du kom til skade på arbejdet. Din journal med dato, hændelsesforløb og dine gener er vigtige i en erstatningssag.
  • Kontakt din lokale Metalafdeling. Reglerne på området er komplicerede, så det er vigtigt at benytte tilbuddet om gratis hjælp i din lokale Metalafdeling så hurtigt som muligt.
  • Hold dig ikke tilbage for tanker om skyld. Det behøver ikke være nogens skyld at få anerkendt en arbejdsskade og få erstatning. Arbejdsskadesystemet er ligeglade med skyld – også din egen.

    Kilde: Christian Bentz, advokat i Dansk Metals arbejdsskadeteam