Fastholdelsesaftaler skaber tryghed i en usikker tid

Fremtiden for kollegerne på Svendborg Kraftvarmeværk er usikker. Værket har været varslet lukket flere gange over de senere år, og selvom der stadig er gang i kedlerne, er forventningen, at værket skal lukke næste år.

Niels Tilsted, TR, har forhandlet fastholdelsesaftaler for alle ansatte med stort fokus på uddannelse.

Svendborg Kraftvarmeværk producerer el og varme ved afbrænding af affald. Niels Tilsted er tillidsrepræsentant på værket, og forventningen er pt., at værket skal lukke og slukke i november 2023. Men ingen ved endnu om det rent faktisk kommer til at ske.

De 13 driftsoperatører sørger for, at værket kører hele døgnet rundt lige frem til den dag, hvor værket endeligt bliver lukket. Niels Tilsted blev valgt som tillidsrepræsentant tilbage i 2018 – kun få måneder før den første melding om en lukning kom.

– Vi har haft nogle turbulente år, hvor vi skulle holde modet oppe på folk. Det er hårdt, når man ikke ved om man er købt eller solgt. Og hvis først en kollega forsvinder, så giver det dårligt psykisk arbejdsmiljø for resten, siger Niels Tilsted.

Det tager nemlig op til et halvt år at lære en ny medarbejder op til at kunne bestride en operatørstilling. Og blandt andet derfor har han forhandlet en fastholdelsesaftale med virksomheden, som er med til at fastholde medarbejderne frem til den sidste produktionsdag. 


Fastholdelsesaftalen

Aftalen er indgået mellem Svendborg Kraftvarmeværk (Svendborg Kommune) og de faglige organisationer Dansk Metal, HK, Maskinmesterforeningen og El-Forbundet. Aftalen indeholder blandt andet, at hvis man bliver indtil sidste produktionsdag, så får man ret til 4 ugers selvvalgt uddannelse – som er meget vigtigt, mener Niels Tilsted – plus et fastholdelsestillæg og et resultatlønstillæg.

Når man er ansat på en kommunal overenskomst, har man normalt kun ret til uddannelse, som kan bruges direkte i jobbet. Men med det frie valg i fastholdelsesaftalen, kan Niels og kollegerne selv vælge uddannelse.

– Vend den usikre situation til noget positivt. Find ud af, hvad du godt kunne tænke dig at lave i dit næste job, og find ud af, hvilke kurser, der kunne gavne dig ift. at lande et godt og spændende job. Der er masser af arbejde derude, så det handler bare om at finde ud af, hvor du kunne tænke dig at komme hen, siger Niels Tilsted.

3 råd fra TR til TR i en usikker fremtid

  • Min opfordring: Gå nu ud og tag nogle kurser – det er sundt og godt at lære nyt, udvide sin faglighed og møde andre måske kommende kolleger.
  • Find ud af, hvad du godt kunne tænke dig at lave i dit næste job og tag nogle kurser inden for netop det område.
  • Slå koldt vand i blodet. Der mangler folk alle steder, så det handler om at finde ud af, hvad du gerne vil. Tag evt. en snak med din fagforening eller kolleger for inspiration til dit næste job. Prøv at vende situationen til noget positivt.