Ferrari for livet

Verdens fedeste biler. Det tænker automekaniker Jan Syhler hver eneste dag i værkstedet hos Formula Automobile.

​Den blanke lak gav næsten genskin i teenagerens øjne, når han kiggede op på plakaten, der prydede væggen i hans værelse. Den Ferrari F40 var drømmen! I dag er drømmen på mange måder er gået i opfyldelse for den 42-årige automekaniker Jan Syhler. Hver dag roder han nemlig med nogle af verdens mest eksklusive biler i Danmarks eneste autoriserede Ferrari og Maserati-værksted, Formula Automobile, der også er officiel importør og forhandler af de to bilmærker i Danmark. I det højloftede værksted er Jan Syhler i gang med at udskifte et kølerør på en Ferrari 308 GTB fra 1976.

- Prøv og se under bilen. Den er helt glat for at have så lidt vindmodstand så muligt. De nyere modeller bliver testet i vindtunneller, så man er sikker på, at de er så hurtige som mulige, fortæller Jan Syhler og giver bilen et kærligt klap.

Formula Automobile er netop flyttet ind i det 8500 kvadratmeter store, arkitekttegnede bilhus ved Lyngby. At træde ind på Jan Syhlers arbejdsplads er som at gøre sin entré i et eksklusivt hotel med skinnende gulve, egen bar med krom, glas og bløde designermøbler, kantinen Osteria Formula, der mere ligner en luksusrestaurant, og et museumslignende bilgalleri, Race and Legends, hvor pokaler og racerbiler fra Formula Automobiles eget racingteam, Formula Racing, er udstillet.

Kræver meget viden
Da Jan Syhler havde første arbejdsdag hos Formula Automobile for 14 år siden, var de kun to mekanikere på værkstedet. I dag er de fem og en lærling.
 
- Vi var de eneste to i Danmark, så jeg følte mig meget beæret over, at jeg kunne arbejde med de her fine sportsvogne, som jeg altid har drømt om, at jeg gerne ville. Det tænker jeg stadig over den dag i dag og tager det ikke for givet, når jeg møder ind. Fra man træder ind, er det bare en fed oplevelse med det nye værksted, siger Jan Syhler og peger på de nye lifte, 12 i alt, hvoraf hver mekaniker har sin egen diagnoselift og en servicelift.
Selv om det er biler i den absolutte luksusklasse, så har Jan Syhler mange helt almindelige opgaver såsom at skifte en vandpumpe. Men så alligevel:

- Nogle ting er mere komplicerede, og arbejdet med bilerne er mere omfattende. Fx skal man med nogle modeller ved et tandremsskift have hele motoren ud i en bænk. Så trækker du motor, gearkasse, fjederben, ja, hele bagenden skal ud, så man kan servicere den, siger han.

- Det kræver, at jeg skal have meget viden om det, jeg laver. Motorerne er også typisk større end i almindelige biler, V8 motorer eller V12. Så projekterne varer typisk længere, nogle gange i flere dage eller over en uge. Det er en udfordring, men det er også noget af det, jeg godt kan lide.

Sparrer med kolleger fra hele verden
For at være klædt godt på til at servicere de seneste Ferrari- og Maserati modeller er Jan Syhler på kursus i enten Italien eller England flere gange om året, hvor han mødes med mekanikere fra hele verden og dels sidder på skolebænken, dels er i værkstedet og fejlsøge på de nye modeller, hvor der er lagt fejl ind.

- Så netværker man og får faglig sparring - det er guld værd. Mange af bilerne er unikke, og derfor ser man dem ikke lige i hverdagen, så det er godt at få sparring fra sine kolleger, siger Jan Syhler.
Efter 14 års arbejde med Ferrari er det dog en Toyota, der står hjemme i Jan Syhlers egen garage, men som i alle andre værksteder testkører han bilerne. Han har selv flere favoritter, men én model står stærkest.

- Min favorit er en Ferrari Scuderia, der er produceret fra 2007 til 2009, for den er der noget rigtig fint over. Bare lyden fra den! Og gearskiftet, som er på 60 millisekunder – hvor en Formel 1-bil dengang var på 30 millisekunder – det er så hurtigt, og så er det stadig manuel gearkasse, men som styres af en hydraulisk aktuator, som bliver betjent af skifte-paddles, der er monteret bag rattet. Tænk, at man kunne overføre så meget teknik fra Formel 1 dengang, hvor bilen var i produktion!