Overenskomsten mellem SAS og deres piloter, SAS Pilot Group, udløb den 1. april. Siden november 2021 har der været forhandlinger i forskellige former mellem parterne. Da overenskomsten udløb den 1. april, valgte piloterne i første omgang at undlade at nedlægge arbejdet, så flytrafikken ikke blev ramt i påsken. Parterne har efterfølgende fortsat dialogen, men det står nu klart, at de er så langt fra hinanden, at der ikke er udsigt til, at man kan blive enige om en ny overenskomst.
SAS har de seneste to år udnyttet pandemien til at opsige næsten halvdelen af piloterne i selskabet. Piloterne har alle en ret til genansættelse. Det betyder, at de skulle genansættes i takt med, at efterspørgslen på flytrafikken kom retur. SAS har brudt aftalen om genansættelse. De har i stedet oprettet nye datterselskaber, SAS Connect og SAS Link, hvor de ansætter helt nye udenlandske piloter på forringede vilkår.
– SAS har etableret to nye datterselskaber alene for at omgå overenskomsten med medarbejderne. Personalet skal på forringede løn- og arbejdsvilkår udføre det samme arbejde, som de hele tiden har gjort. Det er de samme fly, destinationer og billetter. Bookingsystem, check-in, bagagehåndtering, lounges og bonuspoint er også det samme, og de skal endda møde i de samme uniformer. Det er den samme ledelse og administration, og SAS’ internationale billetnummer – 117 – benyttes også i de nye selskaber, siger forhandlingschef Keld Bækkelund fra Dansk Metal.
I forbindelse med SAS Forward-planen har piloterne tilbudt SAS en besparelse på mere end 450 mio. SEK om året. Piloterne har også tilbudt at arbejde ekstra denne sommer for at afhjælpe pilotmangel, som er en af hovedårsagerne til, at SAS har måttet aflyse over 4.000 flyafgange. Der har kun været ét modkrav: Piloterne i SAS Pilot Group skal være en del af fremtiden; SAS-fly skal flyves af SAS-piloter – og ikke af nyansatte fra udlandet på en konkurrerende overenskomst. Det har SAS afvist.
– Vi har forhandlet i månedsvis uden at kunne blive enige. Vi har strakt os virkelig langt for at hjælpe SAS, og vi har tilbudt virksomheden store besparelser. Men vi kan under ingen omstændigheder gå med til forringelser på mere end 30 procent, som SAS kræver. Det tror jeg ikke, der er mange lønmodtagere, der vil gå med til – og slet ikke i en tid, hvor priserne på varer stiger markant. Derfor har vi nu intet andet valg end at varsle konflikt i Danmark, Norge og Sverige, siger Henrik Thyregod, der er formand for Dansk Pilotforening.
SAS har i forhandlingerne stillet krav om aftaleforringelser på mere end 30 procent for piloterne – med krav om lønnedgang, øget arbejdstid, reducerede hviletider og udflytning af sommerferien.
– Der er ingen, der ønsker mere end os, at SAS klarer det godt, og vi er klar til at knokle for virksomheden. For mange af os er det vores andet hjem. SAS er i store økonomiske problemer, og medarbejderne kan ikke redde virksomheden alene. Sandheden er jo, at selv hvis piloterne fløj gratis for SAS, så er det slet ikke nok. Vi er nødt til at sige fra nu. Det, som SAS nu kræver af deres piloter, er en lønnedgang til under det niveau, som flere lavprisselskaber tilbyder, siger Henrik Thyregod.
Han understreger, at piloterne ønsker det bedste for SAS og for kunderne:
– Piloterne undlod i første omgang at nedlægge arbejdet i forbindelse med påsken – for ikke at ramme påsketrafikken og for at fortsætte dialogen med SAS. Vi ønsker virkelig ikke en konflikt, for det er ødelæggende for alle parter. Forhåbentlig kan vi finde en løsning, så vi undgår en konflikt, der vil ramme vores rejsende. Det ligger dybt i vores DNA som piloter, at vi ønsker det bedste for både kunderne og SAS, siger Henrik Thyregod.
Han lægger ikke skjul på, at SAS har nøglen til at undgå en konflikt.
– Ansvaret ligger hos SAS’ ledelse og bestyrelse, som i over to år har fokuseret på at skille sig af med deres kernemedarbejdere og etablere bemandingsselskaber for at skabe intern konkurrence blandt medarbejderne i SAS. Det er helt utænkeligt, at fagforeninger noget sted i verden ville finde sig i de metoder. Hvis det får lov til at fortsætte, er det en trussel mod den danske arbejdsmarkedsmodel, siger Henrik Thyregod.
Piloterne er organiseret i Dansk Metal. Det er Dansk Metals opfattelse, at SAS har udnyttet corona-pandemien til helt urimeligt at forringe vilkårene for deres ansatte.
– I stedet for at kæmpe mod deres egne ansatte, bør SAS kæmpe sammen med dem. Det er den eneste måde, virksomheden kan komme gennem krisen – sammen med deres ansatte. De ansatte har historisk vist stor velvillighed til at hjælpe selskabet gennem kriser. SAS har lavet virksomhedskonstruktioner, som strider mod den danske arbejdsmarkedsmodel. Hvis SAS kan oprette bemandingsselskaber og på den måde omgå overenskomster og aftaler med deres ansatte, så frygter vi, at det også kan ske andre steder på det danske arbejdsmarked. Derfor er det her en vigtig kamp for alle lønmodtagere i Danmark, siger forhandlingschef i Dansk Metal Keld Bækkelund.