Vi satser hårdt på elcykler

Elcyklen har skabt nye muligheder for cykelhandlerne. Der skal satses nu, hvis ikke man vil komme bagud. Det mener cykelmekaniker Andreas Buchard.

​Så snart kunderne træder ind, kan de til højre se en elektrisk ladcykel til 32.000 kroner og til venstre en farvestrålende mountainbike med elmotor i kranken til 57.999 kroner. Elcyklerne er sat helt frem i Fri BikeShop i Farum.

- Vi satser hårdt på elcykler. Der er et kæmpe potentiale, som kun bliver større. Hvis ikke man hænger på nu, kommer man til at kæmpe for at hive sig op i fremtiden, siger Andreas Buchard, cykelmekaniker og butikkens primære elcykelmand.

Han har lige været på et kursus i, hvordan elmotorer fra Bosch fungerer. Butikschefen sørger for at sende cykelsmedene på elcykelkurser flere gange om året.

Intet billede valgt

 

Foto: Andreas Buchard, cykelmekaniker, Fri Bikeshop Farum.

Længere inde bagved står rækker af elcykler, og de koster typisk mellem 13.000 og 25.0000 kroner, mens topmodellerne kan blive næsten tre gange så dyre.

- Mange forbinder elcykler med pensionister og hr. og fru Danmark, som ikke kan klare at køre op ad bakke mere. Det kan ikke være mere forkert. Mange af vores kunder er pendlere, der bruger elcyklen som bil nummer to. De vil gerne køre 20-25 kilometer til arbejde og møde op uden sved på jakkesættet.

Invester i forretningen
Det kan være en stor investering at købe elcykler og reservedele hjem til forretningen, medgiver Andreas Buchard. Men kunderne er også mere engagerede i købet end normalt, når de skal købe elcykel. Mange har læst grundigt op, når de kommer ind og skal købe.

- Vi får masser af teknik-spørgsmål, og dem skal vi kunne på rygraden. Det stiller krav til cykelsmedene om at holde sig opdateret med den nyeste viden, siger Andreas Buchard.

Kort og godt om elcyklen

 • Elmotor
  Elmotoren sidder i forhjulet, baghjulet eller i kranken. Forhjulsmotoren trækker cyklen fremad, når man træder pedalerne. En centermotor sidder ved kranken og trækker igennem kæden, så det føles som at køre på en almindelig cykel. En baghjulsmotor skubber nærmest cyklen frem, når man træder i pedalerne. Den bruges især til mountainbikes. Hidtil har forhjulsmotoren været mest udbredt, men den bliver nu i stigende grad erstattet af centermotoren, som føles mere naturlig at køre med. Motorerne produceres typisk af Bosch, Yamaha eller Shimano, mens fx Promovec og Kildemoes bruger deres eget system.
 • Batteri
  Batteriet kan sidde under bagagebæreren, langs stellet eller indbygget i stellet. Batteriets størrelse opgøres i watt-timer (Wh). Mest udbredt er lithium-ion-batterier. For 10 år siden indeholdt en almindelig batteripakke 240 Wh – der skal 5-10 Wh til pr. kilometer på en elcykel. I dag er et almindeligt batteri på 400 Wh, og findes normalt op til 600 Wh. Et batteri kan typisk klare 1.000 fulde opladninger, før det skal skiftes.
 • Styringsenhed
  Elcykler har stort set altid en brugerflade, hvor fx batterilevetid og hastighed er vist. På styringsenheden kan man se og indstille, hvor meget cyklen skal assistere med. Sidder typisk i en holder på styret eller stellet. Styringen kan i nogle tilfælde også ske via en smartphone.
 • Controller
  Controlleren er en lille computer. Den er elcyklens hjerne, som slår motoren til og fra, blandt andet for at overholde lovens fartgrænse for motorhjælp.
 • Sensorer
  Elcyklen har mange sensorer, som giver information til controlleren. Det er lovpligtigt, at cyklen har en sensor, der kan registrere pedaltråd. Den sensor sidder oftest i pedalerne, i kranken eller i baghjulsnavet.