Guide: Bliv vinterklar

Kulde, træk og glatte veje. Når vinteren sætter ind, kan sikkerhed og sundhed på arbejdspladsen blive udfordret, hvis man arbejder udendørs eller i et råhus. Få overblik over reglerne her.

​Fra den 1. oktober til den 31. marts stiller Arbejdstilsynet krav til særlige foranstaltninger, så byggeri i vinterperioden kan gennemføres på en sikker og sundhedsmæssigt forsvarlig måde. Reglerne er relevante for alle, der arbejder udendørs eller på midlertidige arbejdssteder.

Reglerne siger:

 • Lave temperaturer
  Hvis der er for koldt, kan kroppen blive afkølet, og du har større risiko for at blive forkølet eller blive ramt af stivhed i dine led og muskler.
 • Varm arbejdsstedet op
  Arbejdstemperaturen skal være til at arbejde i. En rumtemperatur på omkring 10˚C vil ofte være passende ved aktivt fysisk arbejde. Har du stillestående finmotorisk arbejde, er en temperatur omkring 15 grader passende.
 • Koldere end termometeret siger
  Jo mere det blæser, jo koldere føles det. Chillfaktoren gør, at hvis temperaturen fx er 10°C, og vindhastigheden er 14 m/s, føler kroppen det som -2°C.
 • Det rigtige arbejdstøj
  Hvis du arbejder udenfor eller i en bygning, hvor der ikke kan opvarmes til en passende temperatur, er det din arbejdsgivers ansvar at uddele varmt arbejdstøj.
 • Ordentlig belysning
  Arbejdsbelysningen skal minimum være 50 lux, mens belysningen på adgangs- og transportveje skal være mindst 25 lux.
 • Læskærmning og overdækning
  Ansatte skal skærmes af for kulde og blæst. Facadeåbninger skal lukkes med plastik, som kan modstå vindpres. Arbejdssteder skal inddækkes, fx ved hjælp af små læskærme som telte eller presenninger.
 • Snerydning, grusning og afisning
  Gode færdselsarealer minimerer risikoen for ulykker. Glatføre kan gøre det usikkert og uforsvarligt at færdes på byggepladsen. Derfor skal arbejdssteder og færdselsarealer ryddes for sne, afises og gruses. Der skal være en snerydningsplan, så den enkelte entreprenør ved, hvilke områder han er ansvarlig for.

Kilde: Branchevejledning om vinterforanstaltninger, Branchefællesskabet for arbejdsmiljø i Bygge & Anlæg.