Computer gør arbejdet mere indviklet - men også sjovere

Elcykler gør arbejdet som cykelmekaniker mere indviklet. Men også sjovere, mener elcykelmekaniker Nikolaj W. Feltsen.

- Selv simple fejl kan være svære at finde på en elcykel, hvis man ikke ved, hvor man skal lede. Sådan er det, når der pludselig er en computer involveret.

Det siger Nikolaj W. Feltsen, 21 år. Han er elcykelmekaniker og servicetekniker i det århusianske firma Promovec, som producerer egne elcykler og komponenter.

Intet billede valgt

 

Foto: Elcykelmekaniker og servicetekniker Nikolaj W. Feltsen​, Promovec.

- Med elcykler handler arbejdet meget om at finde fejl. Tit måler man sig frem fra ledning til ledning, men det gælder også om at tænke sig om. Hvis motoren hakker, og cyklen siger en sjov lyd. Hvordan passer det så sammen? siger Nikolaj W. Feltsen

- Det er mere besværligt i forhold til en almindelig cykel, men det er også utroligt sjovt.

Intet billede valgt

 

Foto: Controlleren er elcyklens hjerne, der slår motoren til og fra med hjælp fra sensorer i cyklen.

Elcyklen i fremtiden
En elcykel har grundlæggende fem særlige elementer, der ikke findes på traditionelle cykler. Det er elmotor, batteri, display, sensorer og controller (computeren, der 
styrer det hele.
Motoren sidder enten i forhjulet, baghjulet eller i kranken.

- Centermotoren i kranken er den sværeste og mest indviklede at arbejde med. Fordi den ikke bare kan skiftes direkte ud. På samme måde er batteriet ikke noget, man selv må skille ad og rode med på grund af miljø- og sikkerhedskrav fra EU.

Mange elcykler har også et indbygget program, der viser forskellige fejlkoder alt efter problemet, lige fra en ødelagt ledning til en defekt sensor eller problemer med spændingen på batteriet. Med en særlig batteritester kan man  aflæse alt om, hvor mange gange, hvor meget og hvornår, batteriet har været ladet op.

Batteriet skal udvikles
Netop batteriet er elcyklens store akilleshæl i dag. De har ikke så lang rækkevidde, som man kunne ønske, mener Nikolaj W. Feltsen.
- Vi er meget afhængige af, at der bliver udviklet bedre batterier, så man kan cykle længere. Der er nok mange producenter, som ikke tør sige det højt, men det er en af de største udfordringer for alle i branchen.