Jubilarer kan også uddanne sig

Erhvervsuddannelserne giver adgang til videreuddannelse, og John Engelhardt Vigsø griber muligheden efter 30 år hos samme virksomhed. Han er godt i gang med akademiuddannelsen i energiteknik.

​Ligegyldigt hvor lidt eller hvor meget vi planlægger fremtiden, kan de færreste forudse et helt arbejdsliv.  Det er John Engelhardt Vigsø, 57 år, et godt eksempel på.

I 2016 rundede han 30 år som kedelpasser hos Aars Fjernvarme.

- Det er mange år på den samme arbejdsplads, og jeg begynder at spørge mig selv, hvad der skal ske nu. Jeg er glad for mit arbejde, men tankerne om, hvilke muligheder, der ellers findes, begynder at rumstere, fortæller John Engelhardt Vigsø.

Intet billede valgt

Tilfældigvis falder John Enhelhardt Vigsø over muligheden for at bygge ovenpå svendebrevet med en akademiuddannelse.

- På forbrændingsanlægget handler det i forvejen meget om energi, så det er helt oplagt og meget spændende at tage uddannelsen i energiteknologi, fortæller han.

Akademiuddannelse

  • Akademiuddannelserne veklser mellem teori og praksis og er skræddersyet til faglærte.
  • Uddannelserne kan tages på deltid.
  • Uddannelserne kan være adgangsbillet til nye jobmuligheder eller ansvarsområder på specialist- og ledelsesniveau.
  • Man kan også fortsætte i sit job som faglært - bare med nye kompetencer.

Godt spændt op
For John Engelhardt Vigsø er det en stor fordel, at uddannelsen er på deltid, så han samtidig passer sit arbejde.

- Jeg går på arbejde, og så har jeg fri for at være på skolen 8-10 dage per modul. Oveni er der forberedelse, rapportskrivning og læsning. Så jeg er godt spændt for de uger. Men jeg har selv valgt det, så jeg klør på, siger han.

Hvad laver en energiteknolog?

  • Energiteknologer rådgiver om energikilder ud fra hensyn til miljø og energiforbrug. De har særlig viden inden for energiteknik, energiformer, energianalyser, forbrugsberegning, varmeteknik, bygningsautomation og energiøkonomiske og miljømæssige vurderingsmetoder.

Computerbøvl
Som 57-årig er det en del år siden, John Engelhard Vigsø sidst gik i skole.

 - Jeg har aldrig brugt Excel, og jeg er fra en generation, der ikke arbejdede med matematiske ligninger i skolen. Jeg er ikke vant til at arbejde på computer, så jeg sidder med to-finger system og skriver notater og rapporter på 8 maskinsider. Det er mere, end hvad jeg nogensinde har skrevet i hele mit liv, fortæller han.
Men det har langt fra skræmt ham væk. 

- Jeg bruger min erfaring fra et langt arbejdsliv. Og det er spændende at lære nyt. Der er også to af mine kolleger, der er begyndt på skolen. Den ene tager den samme linje som mig, og den anden tager en akademiuddannelse i VVS-installation, så han får en fuld VVS-autorisation.