Techklumme: Er du klar til at arbejde inde i internettet?

Digitale briller er nøglen til fremtidens 'metaverse', som både Facebook og Microsoft satser på bliver til virkelighed inden for få år, skriver tech-journalist Nicolai Franck.

​Techverdenen har de seneste måneder fået et nyt markant buzzword: "the metaverse."

Helt forsimplet dækker konceptet over næste generation af internettet, hvor vi i stedet for at kigge på indholdet fra hver vores skærm, vil mødes inde i et fælles 3D-univers.

Mark Zuckerberg kalder metaverset "efterfølgeren til det mobile internet" og forklarer konceptet således:

– Du kan tænke på metaverset som en legemliggørelse af internettet, hvor du i stedet for bare at se indhold, befinder dig i det. Og du føler det, som om du er sammen med andre mennesker, som om du var et andet sted.

I metaverse optræder du som en avatar
I metaverset er dit digitale 'jeg' repræsenteret som en avatar, der ligner dig.

Dine arm- og ansigtsbevægelser vil blive overført i realtid, så du kan gestikulere og kigge på andre menneskers avatarer, mens I taler sammen.

Mest oplagt er det måske at mødes i fælles virtuelle kontorer og møderum, sådan som det eksempelvis allerede kan lade sig gøre på platformen Spatial.

Mark Zuckerberg forestiller sig også, at vi kommer til at danse og dyrke fitness med andre folk, selvom vi allesammen i virkeligheden bare er hjemme hos os selv, iført et par digitale briller.

Ingen tilfældighed, at det lyder som science fiction
Hvis det lyder som ren science fiction, så er det nok ikke en tilfældighed. Metaverse-konceptet stammer nemlig oprindeligt fra science fiction-romanen Snow Crash fra 1992.

Det er dog først for nyligt, at techindustrien over en bred kam har adopteret ordet som en fælles betegnelse for den næste generation internet. Til gengæld har det virkelig haft fart på i 2021.

Inden Mark Zuckerberg begyndte at tale konceptet op, havde Microsofts direktør, Satya Nadella, allerede talt om metaverset som en fremtid, Microsoft satser på — dog med arbejdspladsen i centrum.

Gamingfirmaet Epic, der blandt andet står bag spillet Fortnite, opfatter også sig selv som et metaverse-firma.

Fælles for firmaerne er, at de tror, at fremtidens digitale 3D-internetverden både bliver et sted vi arbejder og mødes socialt.

Zucberberg: Inden for fem år vil folk opleve Facebook som et metaverse-firma
Særligt Facebook mener det virkelig seriøst.

Mark Zuckerberg udtalte i sommers, at folk inden for fem års tid ikke længere vil opleve Facebook som et socialt medie-firma, men i stedet som en metaverse-virksomhed.

Da Facebook kort tid efter fremlagde kvartalsregnskab, blev ordet 'Metaverse' nævnt 20 gange.

I tillæg har Facebook etableret et dedikeret metaverse-team, der skal arbejde på den tredimensionelle digitale fremtid.

Bliver metaverset til virkelighed?
Der hersker næppe megen tvivl om, at en tiltagende sammenblanding af den digitale og fysiske verden er overskriften for den næste digitale æra.

Det kræver dog stadig et teknologisk gennembrud, førend digitale briller bliver gode og billige nok til, at masserne vil købe dem — og lette og fikse nok til at de er til holde ud at bære i mange timer.

Selv hvis det sker, er der dog ingen garanti for, at metaverset bliver det store sus, som teknologioptimisterne og techgiganterne tror.

Så hvis du er en af dem, der er blevet opløftet af tanken om at flytte til Spanien, fordi du kan arbejde i metaverset, så skal du nok lige slå koldt vand i blodet.