Kongen af mixerpulten

Fra det pulserende hjerte i Sound 1 balancerer Lars Bruun orkesterets mikrofoner. Opgaven er at skabe den perfekte samklang mellem tætte og fjerne mikrofoner.

Der er en håndfuld timer til, trompetisten blæser de første toner ud i den gamle koncertsal og skyder Gustav Mahlers 80 minutter lange 5. Symfoni i gang.

Parkeret i Det Kongelige Danske Musikkonservatoriums baggård står Sound 1. Her sidder Lars Bruun som kongen på sin trone ved mixerpulten.

- Der er mange knapper, men mere komplekst er det ikke. Jeg bruger dem alle, men der er et system. Hver fader har tilknyttet en kanal. Kanalerne er ens på tværs af pulten. Det betyder, at når man kan én række, så kan man principielt dem alle, forklarer Lars Bruun, der råder over cirka 3.500 knapper.

 

Kærlighed til musik

- Jeg har altid vidst, at jeg skulle være noget inden for lyd. Men tonemester lå ikke i kortene.

Jeg elsker at spille klaver. I lang tid troede jeg, at det var dén vej, jeg skulle gå. Men det kræver en flittighed i forhold til at sidde og øve sig i enormt mange timer om dagen.

Når det kommer til stykket, så er det teknologien, jeg brænder for. Det at kombinere det med musikken giver mig en oplevelse af, at jeg lever af min hobby.

Optagelsen af musik har ikke ændret sig meget over de sidste år. Men mulighederne, når lyden først er inde i en computer, har ændret sig fuldstændig radikalt de sidste 15-20 år. Og vi har kun set begyndelsen.

Eksempelvis kan man rette instrumenter eller sangere, der ikke synger helt rent, og man kan fjerne uønsket rumklang og tilføje en ny.

Forberedelse er nøglen

Før tonemesteren sætter sig til rette bag mixerpulten, er der et væld af forberedelser. Sammen med tre produktionsteknikere er Lars Bruun i gang med at sætte mikrofoner på scenen.

- Inden jeg møder op, har jeg fået en tegning og et partitur. Her kan jeg se, hvilke instrumenter og roller, orkestret består af. Ud fra dén laver jeg en plan for, hvilke mikrofoner, der skal op, siger Lars Bruun og skuer ud over scenen.

Der er en afslappet stemning i salen. Lars Bruun og kollegerne har god tid til at få opstillingen klar.

- Jeg kan godt lide at have kontrollen. Derfor er jeg først rolig, når jeg ude fra bilen kan høre, at jeg har hul igennem til alle mikrofonerne, smiler Lars Bruun. I forberedelsen forsøger han altid at tage højde for, at det er teknologi, som de arbejder med, og at det kan gå i stykker.

I det rullende lydstudie er der:

  • Computere som kører optageudstyret
  • Mixerpult, SSL C200HD
  • Sendere og mast udenpå bilen, så man kan transmittere en koncert direkte
  • Effektudstyr til at tilføje fx kunstig rumklang og mange andre effekter
  • Krydsfelter til lys og video
  • Netværk

Balancerer lyden
I England bruger man udtrykket "Balance Engineer" om at skabe balance mellem mikrofoner. Det er en rammende beskrivelse af, hvad det vil sige at være tonemester.

- I dag starter trompetisten med en solo. Hvis han er nervøs og knækker et par steder, så kan man, hvis man har en god generalprøve, klippe musikken fra den ind og dermed rette op på fejlen, siger Lars Bruun.

Størstedelen af Lars Bruuns arbejdsopgaver er koncerter som i dag. Men han laver også optagelser til cd´er og produktionsforberedelser til store tv-shows som "Året Der Gik".

LARS BRUUN

  • 54 år
  • Uddannet tonemester fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium
  • Musiktekniker og områdeleder hos Danmarks Radio (DR)