Lønforhandling starter ved det første nej

Carsten Kjær Busk underviser i forhandlingsteknik. Her guider han dig til at undgå lønforhandlingens typiske faldgruber.

​For Carsten Kjær Busk er budskabet helt simpelt: Forberedelse til lønsamtalen er alfa og omega.
- En forhandling er en form for konflikt. Fordi du gerne vil have mest muligt, og chefen helst vil betale mindre, end du beder om. De færreste bryder sig om konflikter, og derfor slutter alt for mange forhandlinger ved det første nej.

Hvad gør jeg, når chefen siger nej?
- Når chefen siger nej, og siger, at 'der er ingen penge' eller 'den løn er der ingen andre, der får', trækker mange sig tilbage og tager den løn, som chefen tilbyder. Men spørg ind til, hvorfor du ikke skal have en lønstigning og hvor I så kan mødes.

De færreste bryder sig om konflikter, og derfor slutter alt for mange forhandlinger ved det første nej.
Carsten Kjær Busk

Kan man bede om for meget i løn?
Ja, Men hvis man fx får 30.000 kroner og gerne vil stige til 32.000, så kan man sagtens sige 34.500. Så er der noget at forhandle om.

Hvad kan gå galt under forhandlingen?
-Du skal tie stille, når du har præsenteret dit lønkrav. Lad chefen tænke og svare. Pauser bliver let fyldt med uovervejet tale; ’Jeg kan se, at det ikke lige var det, du regnede med, og 34.500 er jo også højt… Så, chef, hvad siger du til 33.000? ’ Og inden man har set sig om, har man skåret store dele af sine krav væk – det er en salamiforhandling.

Bevar roen og tro på, at dit bud er rimeligt og rigtigt.
Carsten Kjær Busk

Carsten Kjær Busk

Forfatter til bogen "Scor kassen ved lønforhandling.. sådan får du mere i løn".
Carsten er headhunter og har mange års erfaring som leder, bl.a. som global salgs- og marketingdirektør.

Hvad skal jeg have forberedt?
-Forberedelse er alfa og omega. Stil dig selv spørgsmålene: Hvad får jeg nu? Hvad fik jeg sidst? Og lad være at lave fejlen kun at forhandle løn. Har du små børn, kan det være, du har behov for flekstid eller barnets 2. eller 3. sygedag. Det kan også være mere ferie, betalt internet eller avis. Der er mange variable at forhandle på. Til sidst tænker du dig rigtigt godt om og udvælger 3-4 gode argumenter for, hvorfor du skal stige i løn, have mere ferie etc.

Forberedelse er alfa og omega. Stil dig selv spørgsmålene: Hvad får jeg nu? Hvad fik jeg sidst?
Carsten Kjær Busk

Hvordan kommer jeg over barriererne, så jeg får spurgt til mere i løn?
-Det værste, der kan ske, er, at chefen siger nej. Det er en god idé at få sagt argumenterne højt, inden du sidder til selve samtalen. Øv dig foran spejlet eller sammen med en god ven. Når du sidder i forhandlingen læner du dig op ad din gode forberedelse. Bevar roen og tro på, at dit bud er rimeligt og rigtigt. Stå ved det, og udfordr chefen, når han afviser. Du skal værne om din egen løn, for der er ingen andre, der gør det.