Sådan forhandler du din løn uden tillidsrepræsentant

Læs her, hvordan du bedst kan forberede dig til en lønforhandling med din chef, hvis du ikke har en tillidsrepræsentant.

​Hvis den nye overenskomst (OK23) bliver stemt igennem vil tillidsrepræsentanterne få nogle nye værktøjer, som giver dem et bedre grundlag for at forhandle til de lokalelønforhandlinger. Men hvad med dig som ikke har en tillidsrepræsentant, der forhandler din løn? Læs her, hvordan du er stillet, og bedst klæder dig på til en lønforhandling med chefen.

Hvem forhandler min løn, hvis jeg ikke har en tillidsrepræsentant?

Du vil selv skulle forhandle din løn, hvis du ikke har en tillidsrepræsentant, der forhandler lønnen kollektivt for kollegerne.

Kan min lokale metalafdeling hjælpe mig?

Ja, din lokalafdeling kan hjælpe dig med at stå stærkere til dine lønforhandlinger. Din lokalafdeling vil fx kunne give dig løngennemsnit på andre virksomheder i området, som du kan bruge som pejlemærke i dine egne forhandlinger. De vil også kunne hjælpe dig med at tale krav igennem, og give dig mulighed for at øve dig, inden du går ind i forhandlingslokalet. Dog har du ikke krav på at en repræsentant fra din lokalafdeling kan komme med ind til forhandlingerne.

Hvad er mine rettigheder i forhold til lønforhandling?

Du har ret til at forhandle din løn en gang om året. Dette gælder også større koncerner, hvor der er en fast lønramme. Hvis din chef siger nej til at forhandle løn, er det i strid med overenskomsten, og du skal gå til Dansk Metal.

Kan jeg også få adgang til de samme værktøjer som en tillidsrepræsentant, hvis jeg selv skal forhandle min løn?

Nej. De nye TR-værktøjer, er som navnet afslører, kun for tillidsrepræsentanter. Men du kan tage fat i din lokalafdeling, og de kan hjælpe dig med at få fat i generelle data i området. Hvis du har en tillidsrepræsentant, men der er individuel lønforhandling på din virksomhed, kan tillidsrepræsentanten stadig hjælpe dig. Du kan også altid spørge virksomheden, om du må få din tillidsrepræsentant med som bisidder til din lønforhandling, men vær’ opmærksom på, at det ikke er noget, du har krav på. Det kræver accept fra virksomheden.

Hvordan får vi en tillidsrepræsentant på virksomheden?

Hvis OK23 bliver stemt igennem, vil du få mulighed for at vælge en tillidsrepræsentant i arbejdstiden. Det vil kun kræve fem medarbejdere. Så skal I vælge en tillidsrepræsentant blandt jer, og gå til ledelsen og meddele dette. Den nyvalgte tillidsrepræsentant vil derefter kunne tage til sin lokalafdeling, som vil hjælpe med hele processen. En tillidsrepræsentant får et vederlæg, en særlig beskyttelse og bliver uddannet af Dansk Metal, som vil gøre dem til gode forhandlere for alle deres kollegerne.

Læs mere om lønforhandlingsteknikker her