Selvfølgelig skal du forhandle løn under coronakrisen

Er din virksomhed hårdt ramt af krisen, eller er du en af dem, der løber ekstra stærkt? Hvis det går godt, er der noget at forhandle om. Går det dårligt, er det værd at tænke ud af boksen.

Lockdown, hjemsendelser og en enorm usikkerhed fyldte det meste af 2020. Så kan man overhovedet tillade sig at bede om lønforhandling oven på et år, hvor samfundet gik i corona-koma, folk blev fyret, arbejdsfordelt og sat ned i løn? Ja, det kan man godt. For krisen rammer ikke lige. Krisen kan meget vel have betydet, at du har fået nye opgaver, flere opgaver, større opgaver eller generelt bare skal løbe stærkere end før. Og så er der afgjort god grund til at gå til lønforhandling, også selvom der er coronakrise i Danmark.

Vil din chef udskyde lønforhandlingen?

Hvis du er ansat på Industriens Overenskomst, har du ret til en årlig lønforhandling. Hvis virksomheden vil udskyde forhandlingen, skal det aftales med medarbejderne. Virksomheden kan ikke alene bestemme, at lønforhandlingen skal udskydes.
Lønforhandlingen kan tidligst finde sted i marts. Men det er tillidsrepræsentanten, der bestemmer, hvornår lønforhandlingen skal finde sted (Industriens Overenskomst § 49, stk. 1, litra f). Det er ikke sikkert, at det mest optimale tidspunkt er i marts. Måske giver det bedre mening at vente til senere på året – især hvis virksomheden har oplevet fx ordrenedgang, opsigelser eller arbejdsfordeling pga. coronapandemien.

Tid til lønstigninger - nu?
Man kan selvfølgelig ikke ignorere så stor en krise, som coronapandemien har medført. Når du skal lønforhandle, skal du se på din virksomheds situation midt i krisen. Hvis virksomheden knap kan holde næsen oven vande, så er det nok ikke nu, du skal presse på med ekstra i lønposen.

Hvis din arbejdsgiver ikke kan eller vil give lønstigninger – fx fordi virksomheden har afblæst alle lønstigninger på grund af krisen – er det alligevel vigtigt at sætte sig ned og se hinanden i øjnene. Selvom I bliver enige om ikke at regulere lønnen i år, så er dialogen åbnet, og ledelsen ved, hvor du står, når krisen er vendt, og lønforhandlingerne bliver taget op igen.

Kig lønsystemet efter
Hvis det er svært at forhandle penge hjem til lønstigninger, så kan det være en god idé at foreslå ledelsen at indføre et nyt lønsystem.

Resultatlønssystemer kan skabe større produktivitet for virksomheden og dermed større muligheder for lønstigninger til dig som medarbejder. 

Claus Krogh Hansen er lønkonsulent i CO-Industri og sammen med lønkonsulenter fra Dansk Industri hjælper han industrivirksomheder og medarbejdere med at finde og skabe det helt rigtige lønsystem til dem.

- Vi kan se, at virksomheder, der arbejder med lønsystemer som resultatløn, har højere produktivitet end virksomheder, der ikke arbejder med deres lønsystem. Samtidig kan man også se, at medarbejderne i gennemsnit har højere lønninger. Så det er en god forretning for begge parter, siger han.

Hvis du synes, det lyder spændende med resultatløn, så er det bare med at hive fat i din tillidsrepræsentant og foreslå, at I starter en dialog omkring det med ledelsen. Eller, hvis du er tillidsrepræsentant, foreslår det for dine kolleger og ledelsen. I kan komme i gang med processen - enten på egen hånd eller med hjælp fra lønkonsulenterne - lige så snart ledelsen og medarbejderne er enige om at undersøge mulighederne.

Vidste du?

Stigningen på Fritvalgskonto er ikke et argument for at aflyse lønforhandlingerne Som en del af OK20-forliget stiger Fritvalgskontoen med tre procent, så den nu kommer op på syv procent. Det betyder, at virksomhederne skal betale flere penge til medarbejderne, og udgiften til fritvalgskontoen er selvfølgelig noget, chefen kigger på, når der skal forhandles løn. Men det er ikke det samme som, at der ikke er noget at forhandle om til lønsamtalen. OK20-forliget har ikke givet arbejdsgiverne et nyt værktøj, så de kan starte forhandlingen med et minus. Eller sagt med andre ord: Fritvalgskontoen skal ikke modregnes.

Bak din tillidsrepræsentant op
Uanset hvordan situationen er på din arbejdsplads, er det vigtigt at bakke tillidsrepræsentanten op i det store arbejde, der ligger i at lønforhandle på vegne af dig og dine kolleger. Få talt sammen om forventninger og alternative muligheder. Tillidsrepræsentanten sidder med et godt kort på hånden, hvis ledelsen kan se, at der er enighed og opbakning blandt medlemmerne.