Sune giver os internettet

59-årige Sune Virkelyst Nielsen sørger for, at du har internet. Og driftsteknikeren glæder sig til næste generation af superinternettet.

Mobilmasterne er driftstekniker Sune Virkelyst Nielsens arbejdsplads. I dag er han ansat hos Huawei Technologies, som har ansvaret for at servicere og reparere al hardware i TDC’s mobilmaster. Sune Virkelyst Nielsen kravlede op i de første master tilbage i start 80’erne, samtidig med at 1G-netværket kom til Danmark.

Siden har han været med, da først 2G, så 3G og senest 4G blev rullet ud i Danmark. De næste par år kommer næste generation af det mobile internet, og der er Sune Virkelyst Nielsen selvfølgelig også med i toppen af masten, hvor 5G-teknologien hører til.

- 5G er et naturligt og tiltrængt skridt. Jeg kan se på den nuværende kapacitet, at vi allerede er ved at være udfordret. Vores målinger viser, at der aldrig nogensinde har været så meget trafik på vores master, som det er tilfældet i år.

Mængden af dataforbrug er i årenes løb kun gået én vej. Kravene til kapacitet bliver større og større. Derfor glæder Sune Virkelyst Nielsen sig også over det kommende 5G-netværk.

Jeg bliver i hvert fald ikke arbejdsløs de sidste år, før jeg går på pension.
Sune Virkelyst Nielsen, driftstekniker, Huawei

CV

Sune Virkelyst Nielsen, 59 år

Uddannet elektromekaniker

Driftstekniker hos Huawei Technologies

Desuden fællestillidsrepræsentant hos Huawei

Samme master, bare flere
TDC har offentliggjort, at de forventer at sætte 15-20 procent flere master op som følge af 5G. I dag har TDC 3.250 master. Masterne kræver nyt udstyr for, at 5G-netværket fungerer, og TDC har allokeret 700 MHz- og 3,5 HGz-frekvensbåndet til formålet. Sune Virkelyst Nielsen:

- 700 MHz har en lang rækkevidde og bruges typisk i provinsen. Omvendt har 3,5 GHz en kort rækkevidde, og det vil derfor kræve en del flere master.

 

I dag benyttes 5 frekvensbånd til at køre datatrafik på

  • 3G: 900 MHz og 2100 MHz
  • 4G: 800 MHz, 1800 MHz og 2600 MHz.
  • Den kommende 5G-forbindelse vil køre på 700 MHz og 3,5 GHz.
Intet billede valgt

Tager den på rutinen
5G-internettet udråbes af mange som fremtidens helt store digitale åbenbaring. De højere hastigheder og den lavere latenstid giver uanede muligheder. Men for Sune Virkelyst Nielsen og hans kolleger vil den nye teknologi ikke betyde de store ændringer i arbejdet.

- Udstyret er selvfølgelig nyt. Men opsætningen er meget den samme som hidtil. Der skal sættes flere master op, og det betyder nok, at vi får mere at lave. Så jeg bliver i hvert fald ikke arbejdsløs de sidste år, inden jeg går på pension.