Varo vil bringe 3D-print ud af kaffehjørnet

Varo knækker koden på den gode gammeldags måde; De prøver sig frem.

​På Varo Specialmaskiner i Hornslet uden for Aarhus spørger de i en årrække sig selv, om 3D-print er noget for dem. De forsøgte at knække koden og komme i gang, men i lang tid bliver det ved ideen. Indtil den dag for halvandet år siden, hvor Niels Jensen, partner, administrerende direktør, får mulighed for at købe en plastikprinter i god kvalitet for cirka 30.000 kroner.

- Ambitionen er, at vi skal have mere 3D-print. Det er en lang rejse, vi lige er begyndt på, siger Niels Jensen.

Jeg er sikker på, at 3D-print kommer til at fylde meget i vores del af industrien.
Niels Jensen, partner og administrerende direktør på Varo Specialmaskiner.

Varo Specialmaskiner producerer blandt andet kundetilpasset automatiseringsudstyr til industrien. De er en af mange danske virksomheder, der specialiserer sig i produktion af små, unikke serier. Og netop her har 3D-print en berettigelse, mener Niels Jensen.

- Førhen lavede vi prototyper ved klassisk maskin- og pladesmedarbejde. Det tog 3-4 dage. I dag laver vi prototyper henover natten, så vi har virkelig skåret en stor del af vores udviklingstid. Det giver os en kortsigtet gevinst og helt nye muligheder fremadrettet, siger Niels Jensen.

4 gode råd om 3D-print fra Varo Specialmaskiner

  • Kom i gang. Køb en printer til 20.000 kroner og lad folk lege med printeren, så de lærer, hvad den kan.
  • Involver de unge, lad dem være en løftestang.
  • Ledelse skal bakke op, ellers ender printeren med at stå og samle støv.
  • Få folk ind, der kan arbejde med teknologien. De kan se nye muligheder og det er en god forretning.

Bump på vejen
Varo Specialmaskiner er det perfekte eksempel på en virksomhed, der tør favne ny teknologi og har succes med det. Men rejsen er ikke uden bump på vejen.

- Ældre kolleger synes, det er lidt irriterende med de her nye 3D-printere, mens os unge gerne vil have ny teknologi ind og lære noget nyt, siger Henrik Rudy Olsen, tillidsrepræsentant på Varo. Niels Jensen genkender skepsissen, men for ham er der ingen vej uden om.

- Jeg er sikker på, at 3D-print kommer til at fylde meget i vores del af industrien. Det er ikke bare teknik, det er ligeså meget en måde at tænke på, og der er så meget at lære. Vi skal vinde ordrer på at være dygtige, og derfor skal vi tage 3D-print til os, siger Niels Jensen.

Trods 3D-printernes uanede muligheder, er der ingen udsigt til, at printerne helt overtager produktionen på Varo.

Jeg har en ambition om, at vi har 3D-printere ude i produktionen, inden der er gået 10 år.
Niels Jensen, partner og administrerende direktør på Varo Specialmaskiner.

- Jeg har en ambition om, at vi har 3D-printere ude i produktionen, inden der er gået 10 år. De skal stå ved siden af de mere traditionelle maskiner. Det betyder, at industriteknikeren, som kan dreje og fræse, også skal kunne noget med 3D, forklarer Niels Jensen.

I produktionen hilser de 3D-printerne velkomne.
- Det ville være spændende, hvis printerne kom ud til os. Vi er omstillingsparate, siger tillidsrepræsentant Henrik Rudy Olsen.