Vend skepsis mod efteruddannelse

Morgendagens teknologiske kvantespring stiller store krav til Brüel & Kjær. Internationale konkurrenter ånder virksomheden i nakken. Ledelsen ønsker efteruddannelse hos medarbejderne, men der skal stadig arbejdes med skepsis.

Opkvalificering er essentiel med henblik på fremtiden. Brüel & Kjær havde 75 års jubilæum i 2017, og virksomheden ligner sig selv, men med den teknologiske udvikling er ønsket at være på forkant med fremtidens udfordringer.

- Det er vigtigt, at medarbejderne videreuddanner sig. Uanset hvor stabil arbejdspladsen er. Men det er svært, når vi snakker faglærte og kompetenceudvikling. Medarbejderne har ikke den store vilje, siger Amdi Lindgaard, produktionsleder hos Brüel & Kjær. Her tager cirka 10 % af de faglærte medarbejdere efteruddannelse.

Jeg efteruddanner mig for ikke at blive hægtet af.
Martin Meier, fungerende tillidsrepræsentant

Alle faglærte skal tage efteruddannelse

  • 10 % af de faglærte hos Brüel og Kjær tager efteruddannelse
  • 100 % er målet

Ledelsen banker på
Hos Brüel & Kjær er der lang tradition for at have fokus på opkvalificering og efteruddannelse. De seneste tiltag er en LEAN-proces og et uddannelsesudvalg.

Men virksomheden har lavet flotte resultater i mange år, og det har gjort dem magelige.

- Vi har en nicheproduktion, hvor konkurrencen har været minimal. Nu er der konkurrenter, som begynder at bide os i haserne, så der skal til at ske noget, fortæller Amdi Lindgaard.

Ledelsen bruger klub- og afdelingsmøder til at kommunikere fordele og muligheder ved efteruddannelse, og opfordrer derigennem medarbejderne til at tilegne sig nye kompetencer.

-Til møderne forsøger vi at banke på, men mange har svært ved at se, hvad de skal bruge det til. Hidtil har det fungeret, så hvorfor ændre på noget der virker? Det er den tankegang og skepsis, som vi kæmper med i dagligdagen, siger Amdi Lindgaard.

Amdi Lindgaard, produktionsleder

- Ledelsen vil gerne kaste penge efter det. Udfordringen er den manglende lyst fra medarbejderne. Men det er vigtigt, at vi holder fast.

Martin Meier, elektronikfagtekniker

- Jeg efteruddanner mig for ikke at blive hægtet af. Der er nogle, som sidder på en hvilepind, og ikke har lyst til at efteruddanne sig. Det har jeg svært ved at forstå. Hvis deres produkt en dag forsvinder fra produktionen, så er det ikke sikkert, at deres kompetencer efterfølgende rækker til et job her hos Brüel & Kjær, siger 34-årige Martin Meier, fungerende tillidsrepræsentant hos Brüel og Kjær.

Overgang
Når det kommer til ny teknologi, har Brüel & Kjær stadig til gode at få indsat den første robot. Men den er på vej, og det vigtigste er, at den øverste ledelse er afklaret med, at opkvalificering og efteruddannelse gør overgangen til den nye teknologi en del lettere.

- Ledelsen vil gerne kaste penge efter det. Udfordringen er den manglende lyst fra medarbejderne. Men det er vigtigt, at vi holder fast, slutter Amdi Lindgaard.

Brüel og Kjær arbejder med efteruuddannelse

  • Brüel og Kjær startede sin LEAN-proces i 2013. Det er en vedvarende proces, som skal udvikle produktionen i forhold til produtivitet og effektivitet.
  • Uddannelsesudvalget drøfter problematikker i forhold til efteruddannelse. I udvalget sidder Amdi Lindgaard som produktionsleder, en produktionschef og Pia Felby, som er tillidsrepræsentant fra 3F.
  • Uddannelsesportalen er et redskab til medarbejdere. Her kan de gå ind og se, hvilke kompetencer de have, for at bestride en given stilling.