3D-print revolutionerer metalindustrien

Danske virksomheder skal tage 3D-print til sig. Teknologien forandrer arbejdsgange, giver bedre produkter og forkorter produktionstid. Gå i gang med det samme, opfordrer ekspert.

- 3D-print er kommet for at blive, men danske virksomheder er 3-5 år bagud med at tage den til sig. Hvis de ikke snart tager den til sig for alvor, kan deres konkurrenceevne blive svækket og ordrer forsvinde ud af landet.
Det siger Jeppe Skinnerup Byskov, sektionsleder i afdelingen for industriel 3D-print på Teknologisk Institut i Aarhus.

Den seneste undersøgelse af 3D-print i Danmark fra 2015 viser, at kun fire procent af danske virksomheder udnytter 3D-print. Undersøgelsen blev lavet af Teknologisk Institut.

- 3D-print er blandt andet blevet brugt meget i luftfarts- og bilindustrien. Det har vi ikke så meget af i Danmark. Derfor er vi også bagud i forhold til lande som Tyskland og USA, siger Jeppe Skinnerup Byskov, der dog ser positive tendenser.

- Interessen for 3D-print har været stigende de senere år. Især de store virksomheder er opmærksomme. Men udviklingen går ikke hurtigt nok, siger han.

Interessen for 3D-print har været stigende de senere år. Men udviklingen går ikke hurtigt nok.
Jeppe Skinnerup Byskov, sektionsleder i afdelingen for industriel 3D-print på Teknologisk Institut i Aarhus.

Barrierer
En af forklaringerne er ifølge Jeppe Skinnerup Byskov, at danske virksomheder stadig er usikre på teknologien.

- Det springende punkt er at få 3D-print ind på virksomhederne. Vi ser som regel, at når teknologien er inde på en virksomhed, så fortsætter de med at bruge den, siger han.

Nyt center for 3D-print

  • Teknologisk Institut, Innovationsfonden, Grundfos og Danfoss har investeret i alt 90 millioner kroner i et center for 3D-print.
  • Ambitionen er at uddanne specialister i industriel 3D-print, løse opgaver for eksterne kunder samt investere i forsknings- og udviklingsprojekter.
  • Centeret står færdigt i foråret 2018 og placeres i sammenhæng med Teknologisk Institut.

- Og 3D-print bliver et rigtig godt supplement til traditionel fremstilling. Det bliver aldrig dominerende eller kommer til at erstatte fremstillingsmarkedet. Men i mange virksomheder vil man kunne 3D-printe prototyper og forkorte sin produktionstid, siger han.

Det anerkendte amerikanske konsulenthus Wohlers Associates vurderer, at omsætning relateret til 3D-print vil vokse fra cirka 30 milliarder kroner i 2015 til godt 120 milliarder kroner i 2020.

Jeppe Skinnerup Byskov anslår, at omsætning på markedet for 3D-print i Danmark kan nå 1-2 milliarder kroner inden for en kort årrække. I dag er omsætningen under 100 millioner kroner om året.