Arbejder du i udlandet? Brug disse 4 råd til at undgå skattesmæk.

Har du ikke undersøgt disse ting, når du arbejder i udlandet, risikerer du at få en grim overraskelse fra SKAT i form af dobbeltbeskatning.

Danske faglærtes evner er i høj grad efterspurgte verden over. Rigtig mange medlemmer af Dansk Metal pakker hvert år kufferten og tager til udlandet for at arbejde.

Det kan både være som udstationeret for en dansk virksomhed eller for en udenlandsk arbejdsgiver.

At arbejde i udlandet kan give dig nogle helt særlige oplevelser, samtidig med at du får chancen for at prøve din faglige ekspertise af i nye udfordrende rammer.

Men inden du rejser, skal du gøre dig selv den tjeneste at sætte dig godt ind i skatteforholdene. Du kan nemlig risikere at blive trukket dobbelt i skat. Både i Danmark og i det land, hvor du udfører arbejde.

OBS: I Dansk Metal kan vi ikke rådgive om skatteforhold. Det er helt og holdent skattemyndighedernes område og ansvar. Vi kan hjælpe dig med at tjekke din ansættelseskontrakt og vejlede dig om løn- og arbejdsvilkår.

Desværre hører vi ofte fra medlemmer, der er kommet i klemme med skatten, fordi de er blevet trukket i skat både i Danmark og i det land, hvor de udførte arbejdet.

Og det kan hurtigt løbe op i store summer.

Gør altid dette, inden du tager på arbejde i udlandet:

- Rådfør dig med skat, inden du tager afsted. Orientér dig på skat.dk og tøv ikke med at tage personlig kontakt, hvis du er det mindste i tvivl om noget.

- Undersøg altid de lokale skatteregler, inden du tager afsted.

- Kontakt altid din Metalafdeling og få vejledning om dine a-kasserettigheder og din udenlandske ansættelseskontrakt, inden du skriver under.

- Det er virksomhedens ansvar at gemme dokumentation i 5 år. Men hvis din virksomhed eller din udenlandske arbejdsgiver går konkurs, kan det have betydning for din adgang til dokumentationen.
Tag eventuelt fotos med mobilen af dokumentation for transport, flybilletter, husførelse, mad, hotel og andre udgifter.

 

Nogle af de ting, der ifølge skat.dk kan have betydning for, hvordan du bliver beskattet, er:

- Længden af dit udlandsophold.

- Om du har bopæl i Danmark eller i det land, du arbejder i.

- Dine boligforhold i Danmark, mens du arbejder i udlandet.

- Om du er udstationeret for dansk arbejdsgiver eller ansat af udenlandsk arbejdsgiver.

- Hvilket land, du skal arbejde i. Der er særlige regler for EØS-landene (EU-landene, Island, Norge og Liechtenstein. Schweiz er ikke et EØS-land, men behandles efter EØS-reglerne).

- Om der er særlige skatteaftaler mellem Danmark og det land, du arbejder i.

Vi hjælper med at tjekke din kontrakt

Løn- og arbejdsvilkår kan være helt anderledes i udlandet. Det er vigtigt, at du altid får tjekket din kontrakt i hos os i din Metalafdeling, inden du skriver under.

Vi har set eksempler på meget ringe løn- og arbejdsvilkår. Det kan fx være, at man som medarbejder skulle betale for værktøj, der gik i stykker.

Der gælder som udgangspunkt ikke en overenskomst, når du arbejder i udlandet, med mindre i aftaler det.