Dilemma 1
Du bliver bedt om hemmeligt at undersøge en kollegas mail, pc, filer og drev, fordi ledelsen har en mistanke om, at kollegaen har overtrådt virksomhedens regler.
Vores råd: Sørg for at holde dig 100 procent til rammerne i opgaven. Du skal ikke forsøge at fortolke eller vurdere de oplysninger, du eventuelt finder. Giv informationerne videre til din arbejdsgiver med det samme.
Sig fra, hvis du ikke føler, du kan udføre opgaven. Det kan fx være, at du har et godt personligt forhold til den kollega. En arbejdsgiver kan altid pålægge dig at udføre opgaven. Men i langt de fleste tilfælde vil de lytte til dig, hvis du har en god grund til at sige fra.
Dilemma 2
Du ser billeder eller oplysninger på en medarbejders pc, som du tror er kriminelle, eller som er ubehagelige.
Vores råd: Hvis du arbejder i en cyber-enhed, der har til formål at opspore kriminalitet eller beskæftiger dig med whitehat hacking, er det højst sandsynligt en del af dit daglige arbejde at se forskellige typer af ubehageligt indhold. Sæt dig ind i virksomhedens politik om dataetik og retningslinjerne.
Arbejder du som it-supporter eller datatekniker i en privat virksomhed, er ubehageligt eller kriminelt indhold nok ikke på samme måde hverdagskost.
Gå til ledelsen som det første og fortæl om din mistanke. Det er deres ansvar, og du skal ikke risikere at bryde din tavshedspligt uretmæssigt. Det er deres ansvar at inddrage myndighederne.
Er du i tvivl om, hvad du skal gøre, så kontakt din Metalafdeling.
Dilemma 3
Skal du selv betale for certificeringer? Det ser godt ud på cv’et, men koster en bondegård.
Vores råd: Det er arbejdsgiverens ansvar, at medarbejderne har de nødvendige certifikater. I nogle tilfælde er det faktisk en del af ansættelseskontrakten, at medarbejderen skal sørge for at gennemføre og bestå bestemte certificeringer. Så skal virksomheden selvfølgelig også betale udgifterne.
Drømmer du om at blive certificeret i et andet område, end det du arbejder med, kan du forsøge at forhandle dig frem til certifikaterne. Det er godt at kunne argumentere for, at det både gør dig skarpere som medarbejder, og at det selvfølgelig er en fordel for virksomheden.
Metal UddannelsesService: Få dit eget personlige overblik over kurser og uddannelsesmuligheder.
Dilemma 4
Skal du underskrive klausuler i ansættelseskontrakten? De kan være meget begrænsende, men du får måske ikke jobbet, hvis du ikke underskriver.
Vores råd: Få altid tjekket din kontrakt hos os, inden du skriver under. Vi kan hjælpe dig med at vurdere ordlyden i klausulerne. De kan nemlig have kæmpestore konsekvenser for dig ved jobskifte eller opsigelse. Bryder du en klausul, kan du risikere store bøder.
3 klausuler, du skal kende:
Dilemma 5
Du har udviklet noget fedt software eller en smart serverløsning i din fritid. Eller noget helt tredje. Desværre kan din virksomhed eje rettighederne.
Vores råd: Immaterielle rettigheder (måske hedder det udviklingsklausul i din kontrakt) er eneretten til en idé, konstruktionen og benyttelsen af den. Hvis du fx udvikler noget smart software eller et nyt programmeringssprog i din fritid, kan du risikere, at din virksomhed faktisk har eneretten til det – også selvom det ikke er inden for virksomhedens område.
Kan du ikke forhandle en klausul om immaterielle rettigheder ud af din kontrakt, er der andre muligheder.
Lav fx en skriftlig aftale med din arbejdsgiver på forhånd, hvor der står, at du gør opmærksom på, at du udvikler i din fritid og at det, du udvikler er med til at gøre dig skarp og dygtig som medarbejder. Og at det, du udvikler, derfor bør tilhøre dig.
Der kan være mange forskellige faktorer, der spiller ind, når det handler om immaterielle rettigheder. Så sørg for altid at få konkret vejledning af din Metalafdeling i situationen.
Tips om klausuler