5 ting du skal vide, når headhunteren ringer

Du har for længst opdateret din LinkedIn-profil, så den står knivskarpt. Imens er du fortsat med at passe dit nuværende job eller med at søge nyt. Men en dag sker det. Du får et opkald, og det er en headhunter, der vil tale med dig. Hvad gør du så?

1) Du er blevet set, nogen har lagt mærke til dig.
Det er for fedt! Men – det første opkald fra en headhunter er ikke det samme som et jobtilbud. Det er begyndelsen på en ofte ret lang proces, der både handler om at finde ud af, om du overhovedet er interesseret i et jobskifte lige nu, om du er den rette til jobbet, og om jobbet er det rette for dig.

2) Det er helt okay at vente med at svare, til du har fået fri fra job.
Det er bedre at tage samtalen i ro og mag, end med kollegernes øjne og ører i nakken. Selv hvis du ikke er interesseret i et jobskifte her og nu, så er det ofte til din fordel at dyrke netværket. På et tidspunkt er det dig, der mangler et job, og så er det din chance for at være top-of-mind hos headhunteren. Tænk på det sådan, at headhunteren holder øje med jobåbningerne for dig – og så er det endda helt gratis.

3) Du er interessant for headhunteren på grund af din faglighed, men du bliver hyret på din personlighed.
Vær klar til at fortælle lidt om dig selv. Trives du bedst i en stor virksomhed, eller har du det bedst i en lille virksomhed, hvor du ar hånden på kogepladen? Er det rutineopgaver eller nye, store projekter, der får dit hjerte til at banke? Glem ikke også at fortælle om den mere personlige del af dig. Hvad giver dig energi? Hvad ville andre sige om dig? Og hvad kunne du godt tænke dig at få mere eller mindre af i dit job?

4) Det er helt normalt, at headhunteren ikke fortæller, hvad det er for et job, der er i sigte, ved det første møde.
Der er primært fokus på dig, hvad du kan, hvem du er, og hvor du gerne vil hen i fremtiden. Headhunteren vil ofte spørge ind til dit cv som noget af det første. Husk også at fortælle om korte ansættelser og fyringer – vær åben omkring årsagerne til dine jobskifte. Du skal være klar til at folde dig lidt ud. Du må gerne være stolt og vise dine trofæer – fortæl, hvad du har været med til at lave, og hvad du kan fagligt set. Og endnu vigtigere: Hvor vil du gerne hen i fremtiden? Hvad kunne du godt tænke dig at lave eller lære af nyt i et kommende job?

5) Du fik måske ikke det her job, men så har han eller hun et andet om en måned eller et år, som kunne være et match for dig.
Derfor afslutter du samtalen eller forløbet venligt og med opfordring til at vende tilbage til dig på et senere tidspunkt, ligesom du også sagtens kan tillade dig at sende en mail eller give headhunteren et kald for at fortælle, at du stadig er interesseret i et nyt job.

Kilde: Jannie Kluge, ejer og konsulent i it-headhuntervirksomheden Kluge A/S