5 tips til en god hjemmearbejdsplads

Dansk Metal har samlet en række gode råd til hjemmearbejdspladsen. Se dem her.

Grundet en stigning i coronasmittede sendes mange danskere igen hjem for at arbejde. For at få det bedste ud af det kommer vi her med en række forslag, som kan være med til at gøre din hverdag med hjemmearbejdsplads bedre.

1. Fasthold rytmen og strukturen i din hverdag
Forsøg at opbygge nogle gode rutiner og skab en struktur, der hjælper dig gennem dagens forskellige faser; arbejde, pause, fritid etc. Det er afgørende for, at du kan fokusere, når du skal, og at du får de pauser, du har behov for.

2. Husk den kollegiale kontakt
Det er afgørende at have løbende kollegial kontakt. Man kan godt 'drikke en kop kaffe' sammen med kolleger over fx Teams eller lign. Aftal gerne faste online-møder med din leder og kollegaer, hvor I afstemmer forventninger til opgaver, tid og prioriteringer. 

3. Forebyg forstyrrelser
Er du hjemme med børn og familie, er det en god idé at afstemme jeres forventninger til, hvem der har behov for at arbejde, hvordan og hvornår. I kan desuden lave en fælles plan derhjemme for børnenes aktiviteter og lektielæsning i løbet af dagen/ugen. Accepter, at arbejdet formodentligt skal opdeles og udføres over en længere arbejdsdag.

4. Skab et dedikeret arbejdsområde
Hvis du ikke har et specifikt hjemmekontor, kan det forårsage, at du ikke er så produktiv, som du kunne være. I stedet for bør du gøre så meget, du kan, for at oprette en ad hoc skræddersyet plads udelukkende til arbejde. Kan du finde en skærm eller to, et tastatur og en mus? Så gør det. Undersøgelser viser nemlig, at hvis man har et dedikeret arbejdsområde, hvor man kan koncentrere sig, så er man op til 65 % mere effektiv.

5. Indret din arbejdsplads bedst muligt efter forholdene
Det anbefales, at du gennemgår indretningen af din arbejdsplads efter nedenstående tips, og at du varierer din arbejdsstilling. Husk også at få frisk luft ind i rummet. 

  • Ved tastearbejde skal bordet give god støtte til dine underarme, så du ikke 'hænger' i skulderen eller bøjer overkroppen forover.
  • Sørg for, at bordpladen giver dig god og uhindret plads omkring skærm, tastatur og mus, så du kan flytte rundt på udstyret og variere din arbejdsstilling.
  • Stolen skal give mulighed for, at du kan hvile fødderne på gulvet, så der ikke kommer et ubehageligt tryk bag på lårene.
  • En fodskammel eller anden løs genstand kan benyttes til at hvile fødderne på, så du kan regulere siddehøjden, og sidde godt ved bordet.
  • Benyt et løst tastatur og mus, så du kan placere skærmen på din bærbare computer 50-70 cm fra dine øjne, og så skærmens overkant er ud for din øjenhøjde, så du lige kan se hen over skærmen. Skærmen må gerne vinkles let bagud.