5G åbner dørene for industri 4.0

Big data, internet of things og automatiseret produktion. 5G-internetttet bringer drømmen om en smart produktion tættere på end nogensinde før.

I august 2018 gik tyske AUDI og svenske Ericsson ud med nyheden om, at de havde indgået et samarbejde om at udforske mulighederne for brugen af 5G-internet i en bilproduktion. Det var et varsel om, hvor fremstillingsindustrien er på vej hen og samtidig en indikation af, at industri 4.0 er nu.

Samarbejdet mellem de to koncerner er en udløber af, at Ericsson har eksperimenteret med en 5G-fabrik i Europas svar på Silicon Valley, Kista, som ligger lige nord for Stockholm. Den daværende leder af Ericssons projektstyring Sebastian Elmgren, har til Ericssons eget website forklaret, hvad 5G-fabrikken blandt andet lærte Kistas pionerer:

- Den traditionelle industriarbejder findes ikke mere. Vi har brug for folk, der kender IT-systemer og ved, hvordan man arbejder med robotter.

- Vi har at gøre med den fjerde industrielle revolution, og det kommer til at få betydning for hele samfundet
Sebastian Elmgren, leder af Ericssons projektstyring

Booster produktiviteten
Men hvordan hænger 5G-internettet og industri 4.0 egentlig sammen? Finske Nokia har – nøjagtig som Ericsson – eksperimenteret med 5G, og Nokia har konkret set på, hvordan 5G-internettet kommer til at påvirke produktionsvirksomheder.

 

Her er tre eksempler fra Nokias analyse ’5G Connected Industries’ på, hvad der kommer til at ske:

 • 5G-internettet muliggør den smarte, fleksible produktion, hvor maskiner ikke længere behøver være stationære og koblet på internettet via et kabel. Det vil gøre det nemmere at omkonfigurere maskinerne og omstille produktionen.
 • Højere hastighed og stor stabilitet gør det muligt at bruge virtual reality og augmented reality til at vedligeholde maskiner og udstyr i produktionen. Med 5G-internettet kan specialisten supervisere en reparation eller en forbedring på en maskine, uden at være fysisk til stede. Det sparer tid og dermed penge.
 • Fordi 5G-internettet kommer med en kraftigt forbedret latenstid, kan robotter forstå og håndtere kommandoer hurtigere end hidtil. Dermed kan de arbejde hurtigere, end de før har kunnet. Det øger produktiviteten.

- Det ændrer verden. Vi har at gøre med den fjerde industrielle revolution, og det kommer til at få betydning for hele samfundet, siger Sebastian Elmgren.

 

De mobile netværks udvikling

 • 1G (1982)
  er den første generation af de mobile netværk. Det gør det muligt at ringe til hinanden.
 • 2G (1991)
  er den første digitale telefonteknologi. Den tillader dataoverførsel med hastigheder på op til 64 kilobit per sekund (Kbps) og tekstbeskeder. Senere kommer MMS til .
 • 3G (1998)
  er den første bredbåndsteknologi til mobiltelefoner. Overførselshastigheder er op til 2 megabit per sekund (Mbps). Det rækker til begrænset brug af internettet og er det primære anvendte mobildata indtil 2014.
 • 4G (2008)
  er den teknologi, som de fleste bruger i dag. 4G-netværket har overførselshastigheder på omkring 100-200 Mbps.
 • 5G (2020)
  introduceres kommercielt i 2020. Det forventes at blive den dominerende mobildatainfrastruktur fra 2024.