8 tips: Brug dem til at håndtere den utilfredse kunde

Få en eksperts gode tips til samtalen med den vrede eller utilfredse kunde. Du skal selvfølgelig ikke finde dig i alt, når du arbejder med kundeservice.

Vrede og frustration fra kunder kan være hverdagskost for dig, der fx er ansat i call center, er it-supporter eller datatekniker og arbejder med kundeservice.

Her giver Halla Tawill, Commercial Trainer fra Yousee, sine gode tips til at håndtere utilfredse kunder. Hun har selv arbejdet som kunderådgiver og træner nu løbende medarbejderne i salg og god adfærd i telefonen.

”Selvfølgelig skal vi ikke græde med kunden, men vi skal forstå, hvor følelserne kommer fra. Kunden er frustreret over problemet og ikke over én selv. Når man anerkender det og viser forståelse, kan man undgå de fleste konflikter eller undgå at optrappe dem. Det handler meget om at lytte aktivt og vise, at vi rigtig gerne vil hjælpe dem” siger Halla.

Der kan være flere årsager til utilfredsheden hos en kunde, fortæller Halla.

”Noget, der ofte giver utilfredse kunder, kan være rykkere, nedlukning af deres produkter, internet der ikke fungerer eller lignende. Det er altid ømt, når det handler om pengepungen, og internettet er enormt vigtigt for den almene dansker. Derfor er det forståeligt, at det skaber frustration. Her er det vigtigt, at man fra start af har budt ordentligt velkommen, og at man tager ansvar og giver kunden en følelse af, at vi gerne vil hjælpe dem,” siger Halla.

Tips til samtalen med den utilfredse kunde:

1. Det er vigtigt at forstå, at kunden er frustreret over problemet – ikke over dig.

2. Giv en god velkomst og præsentation.

3. Lyt aktivt og anerkend frustrationen. Kunden skal opleve, at du gerne vil høre på dem.

4. Definer, hvilken kundetype du taler med og skab relation til kunden ud fra det.

5. Tag ansvar for at løse problemet.

6. Vær tydelig i dine ordvalg. Siger du ”jeg lover at finde en løsning”, så kan kunden tro, at du løser problemet her-og-nu i telefonen. Men måske skal der en tekniker ud først.

7. Fortæl konkret, hvad du kan gøre nu, og hvad kunden selv kan gøre. Fortæl også, hvad der sker, efter I har afsluttet kaldet.

8. Giv advarsler. Er kunden voldsom, eller bliver dine grænser overskredet, så giv fx tre advarsler om, at du lægger på, hvis kunden ikke taler ordentligt.

Hvis grænsen bliver overskredet

Man skal ikke finde sig i hvad som helst, når man arbejder med kundeservice. Halla understreger, at man skal gå til sin leder eller sin tillidsrepræsentant, hvis man får sine grænser overskredet.

”Vi har en hel proces for, hvordan man kan hjælpe en kunderådgiver gennem svære eller ubehagelige kald. Vores miljørepræsentanter står altid klar til at guide gennem processen og sikre sig, at den bliver fulgt korrekt. Det kan være alt fra trusler til kunder, der bliver dårlige eller syge, mens vi taler med dem,” siger hun.

”Alle har forskellige grænser. Det kan fx være, når det bliver personligt med øgenavne. Vi advarer kunden om at lægge på tre gange, hvis de ikke taler ordentligt.”