Jeg bliver aldrig træt af busser

Busmekaniker Stig Ansbjerg har altid været fascineret af busser. Det er er kæmpestore og komplicerede maskiner, der rejser langt i deres levetid.

MAN-busser tilbagelægger mange kilometer, og med jævne mellemrum skal de en tur forbi værkstedet for at blive kontrolleret, serviceret eller repareret. Det kræver mekanikere, der ikke er bange for beskidte hænder og en Ole Opfinder-opgave.

Én af dem, der dagligt hopper i graven, er Stig Ansbjerg, 46 år. Han har været i busbranchen i 25 år. Startede i lære i 1989, før man begyndte at tale om farlige NOx'er og dieselpartikler i udstødningen.

Intet billede valgt
I turistbusser er alt håndbygget, og de er købt med hjertet. Det gør det spændende.
Stig Ansbjerg, busmekaniker, MAN

Næsen i udstødningshøjde
- Dengang rev det i øjnene og tårerne løb, når de gamle busser eller lastvogne blev startet op. Vi sad og ventede på, at bremsesystemet blev pumpet op, så chaufføren kunne slippe håndbremsen og køre ud. Dengang blev det meste styret med kabel eller stangtræk, og ABS-bremser var ekstraudstyr. Jeg havde svært ved at tro, at det kunne blive mere avanceret end elektrisk gearskifte, fortæller Stig Ansbjerg. 

 I dag ser verden anderledes ud: Radarstyring, fartpilot og lane-keeping- og nødbremsesystemer er hverdag.

-  Udviklingen er gået meget, meget stærkt. Hver gang, man er blevet dygtig til noget, så kommer der noget nyt. Der er meget learning by doing, men det er også nødvendigt med uddannelse og kurser, hvis man skal kunne følge med, siger Stig Ansbjerg.

Der er meget learning by doing, men det er også nødvendigt med uddannelse og kurser, hvis man skal kunne følge med.
Stig Ansbjerg, busmekaniker, MAN

Busser købt med hjertet

- Turistbusserne er sjove og spændende, fordi alting er håndbygget. Vognmændene køber dem med hjertet, siger han.

- Bremser, koblinger og motorer holder en evighed i en bus, så det laver jeg ikke ret meget af.

Der er mange ting, der kan gå i stykker, så mekanikeren skal have bred viden.

- I busserne er der en helt lille kemicentral til efterbehandling af udstødningsrøgen, så man skal vide noget om fysik og kemi. Man skal have viden om el og computerprogrammer. Der er også mange opgaver med justering, fejlsøgning og servicering.

Ofte ender der også opgaver på bordet, som han aldrig har prøvet før.

- Jeg anede ikke, hvad det var. Men jeg har installeret en teleslynge, der er til passagerer med høreapparat.

Intet billede valgt