Algoritmerne er ude af kontrol

Algoritmer styrer mere og mere af vores digitale liv. Men hvordan holder vi algoritmerne under kontrol? Der er kun ét svar, skriver tech-journalist Nicolai Franck.

​Internettet og sociale medier er for længst blevet en naturlig del af vores liv. Men bag de vilde mængder information gemmer sig et af den digitale tidsalders største komplekser – algoritmerne som udvælger, det vi ser. 

Facebook, YouTube og Twitter kan levere indhold, der rammer vores interesser meget præcist. Men deres algoritmer er samtidig med til at forstærke misinformation og konspirationsteorier på nettet med hastig fart.

Ikke fordi firmaerne ønsker det, men ganske enkelt fordi deres algoritmer er ude af kontrol. Usandheder spredes let til millioner af mennesker, og jo flere gange man læser, deler eller trykker like, jo mere af den samme type indhold vælger algoritmen til ens personlige feed.

Sociale medier er en idiotforstærker

Googles tidligere direktør, Eric Schmidt, kaldte sidste år sociale medier for en “idiotforstærker”. Få måneder senere stormer en gruppe mennesker den amerikanske Kongres, fordi de oprigtigt tror, at valgresultatet er svindel.

Særligt den begivenhed har været med til at sætte algoritmerne på den øverste politiske dagsorden. Da Danmark for nylig lancerede en ny techstrategi, blev den introduceret med denne svada af udenrigsminister Jeppe Kofod:
– For mig er det ikke et spørgsmål, om tech-industrien skal reguleres, men hvordan. Stormløbet på Kongressen i Washington, online radikalisering og samfundsfarlige konspirationsteorier og misinformation, der går viralt, er symptomer på en teknologiudvikling, der er løbet løbsk og har været ureguleret for længe. Vi skal sikre, at teknologien understøtter vores demokrati frem for at undergrave det.

Også EU-kommissionens formand Ursula von der Leyen er bekymret for udviklingen:
– Det er, hvad der sker, når hadefuld tale og falske nyheder spreder sig som en steppebrand gennem digitale medier. De bliver en fare for demokratiet. Vi bør tage disse billeder fra USA som en alvorlig advarsel.

Algoritmerne breder sig

Det er dog langt fra kun på sociale medier, at algoritmerne spiller en rolle. Både i transportsektoren, i sundhedsvæsenet og hos politiet vinder automatisering og computer-beslutninger hurtigt indpas. Derfor vil man fra politisk hold forsøge at sikre, at algoritmerne ikke løber løbsk, som vi har set på blandt andet Facebook.

I et udkast til en stor opdatering af EU’s digitale lovgivning fremgår det, “at myndighederne skal kunne kontrollere og godkende de data, der anvendes i algoritmer, på samme måde, som de kontrollerer kosmetik, biler og legetøj”.

Alvoren ved at lade computere træffe beslutninger er altså for alvor gået op for lovgiverne. Og det skal vi virkelig sætte pris på.

For regulering og lovgivning er – desværre – den eneste vej frem, hvis vi skal have algoritmerne under kontrol.