Verden står åben for en mekaniker

Omkring 80 procent af Danmarks unge kigger først og fremmest mod gymnasier, når de skal videre fra folkeskolen. Men en uddannelse som automekaniker giver præcis lige så gode muligheder som en gymnasial uddannelse.

Mekanikeruddannelsen er ikke kun for dem, der helst vil have sorte oliefingre. Det er også en uddannelse for it-nørder. Nutidens og fremtidens biler er avancerede elektriske systemer, som både kræver mekaniske færdigheder og gode it-færdigheder.

- Uddannelsen er alsidig, fordi mekanikere i dag er dygtige til teknik og mekanik, de er dygtige til at forstå kompleksiteter, og så ved de rigtig meget om strøm. En nyudlært mekaniker i dag arbejder med mere komplekse problemstillinger end for bare 10 år siden. Det giver dem mange muligheder, siger Jesper Bech Holm, afdelingsleder på AutoVidencenter Fyn på Syddansk Erhvervsskole i Odense.

19,4%

har søgt ind på en erhvervsuddannelse i 2018. Det er en stigning på 1 % siden sidste år.

Men - og der er et stort men:

- Der er stor risiko for, at de unge rider i en helt anden retning end erhvervsskolerne, hvis vi ikke fortæller dem om de mange muligheder, der er i en mekanikeruddannelse, siger Jesper Bech Holm.

Hvad drømmer du om?

Andreas Krøll, 21 år. Lærling hos Auto & Marine Odense. Bliver udlært automekaniker i maj 2018 fra Syddansk Erhvervsskole.

Hvis det står til mig, så har jeg om 10 år mit eget firma. Men jeg er ikke så interesseret i selve forretningsdelen. Jeg kan vælge at læse videre til autoteknolog, så jeg får lært noget om regnskab. Det synes jeg er en god mulighed, og vigtig, hvis jeg vælger at gå selvstændig.

Men først vil jeg ud og bruge min uddannelse på et autoværksted, når jeg har fået mit svendebrev.Det er vigtigt at få efteruddannelse. Udviklingen står aldrig stille. Hvis man bare står og roder med det samme, så bliver det kedeligt.

Fang dem tidligt
- Virksomhederne skal gøre en indsats for at tiltrække lærlinge. De skal fanges tidligt, ellers glider de over på gymnasiet. Over 20 procent af dem, vi får ind på teknisk skole, har en gymnasial baggrund. For nogle af dem, har gymnasiet været en omvej til det, de i virkeligheden drømmer om, siger Jesper Beck Holm.

- Udfordringen er, at vi slås imod samfundets holdning om, at hvis man vil noget i verden, så skal man vælge gymnasiet. Den diskurs hænger ikke sammen med den efterspørgsel, der er på arbejdsmarkedet. Det er problematisk, når der er en faldende andel af de unge, der vælger en erhvervsuddannelse, siger faglærer Lasse Frederiksen.

Hvad drømmer du om?

Kristian Haugaard, 23 år. Lærling hos Alsted Autoservice. Bliver udlært automekaniker i maj 2018 fra Syddansk Erhvervsskole.

Hvis jeg skal drømme lidt, så rejser jeg rundt som montør og får set lidt mere af verden. Jeg tænker meget over, om jeg skal fortsætte som mekaniker efter svendebrevet, eller om jeg skal prøve noget andet. Men det er vigtigt for mig at blive ved med at bruge mit fag og alt det, jeg har lært, på den ene eller anden måde.

Med uddannelsen har jeg alle mulighederne foran mig. Min udfordring er, at jeg ikke er særlig stærk bogligt. Selvom jeg har fået meget hjælp fra lærerne og de andre, så har det været svært. Min styrke ligger i hænderne, og derfor vil jeg nok lede efter et job, som er mere mekanisk end elektrisk.

​46 % arbejder uden for autobranchen
En undersøgelse fra februar 2018 fra Kommunernes Landsforening, KL, viser, at 46 procent af automekanikere arbejder uden for branchen 10 år efter, de har fået deres svendebrev. Typisk inden for fremstilling, handel, transport, erhvervsservice og flere offentlige brancher. 

 - Det har været normalt de sidste 20-30 år, at mekanikere laver alt muligt andet i løbet af et arbejdsliv end at arbejde på et autoværksted. Men det er et problem for autobranchen. For årgangene er blevet mindre, og der har nok aldrig været så mange ledige stillinger som lige nu, siger Jesper Bech Holm, afdelingsleder på AutoVidencenter Fyn på Syddansk Erhvervsskole i Odense.

Han mener, at autobranchen skal gøre sig attraktiv i forhold til kompetenceudvikling, udfoldelsesmuligheder, løn og arbejdsforhold, hvis den skal holde på sine mekanikere.