Verdens bedste løsning

Palfinger og Barholt Cykler har fået bugt med farlig kemi ved at få bakterier til at æde fedt, olie og snavs. Det bliver beskrevet som verdens bedste løsning.

Artiklen er senest opdateret den 8.april 2021.

Det er besværligt at rense og vaske en cykel. Hvis det skal gøres rigtigt, kan det let tage flere timer. Barholt Cykler, cykelforretning og værksted i København, har ledt længe efter et alternativ til de renseløsninger, der findes på markedet.

- Vi har kun den plads, vi har, og vi har ikke ventilations- eller udluftningssystemer. Vi ville have en løsning med rensevæske, der ikke er giftig. Hverken for os eller cyklerne, fortæller Henrik Barholt, ejer af Barholt Cykler.

På Palfinger-værkstedet i Hvidovre er Jan Christensen værkfører, og han har ligesom Barholt Cykler været på udkig efter en anden løsning i forhold til affedtning og afrensning af metal. På værkstedet reparerer og servicerer de lastbilkraner.

- Når en kranarm skal vaskes ned inden svejsning, stod vi tidligere klar med bremserens og klud. Det sprøjter, det støver i luften, og det ender på gulvet. Ikke ligefrem sundt, siger Jan Christensen med eftertryk.

Intet billede valgt

 

Biovask tager det hele
Løsningen for både Barholt Cykler og Palfinger er blevet et nyt miljøvenligt rensesystem (Smartwasher), der er fyldt med bakterier. Bakterierne nedbryder kulstof-baserede stoffer (olie og fedt), og gør dem til kuldioxid og vand.

Hos Barholt Cykler giver det nemlig mening, at det ikke er kemi, der renser kemi.

- Vi bruger den hver dag i højsæsonen. Vi har en flydende degreaser stående, men jeg har personligt aldrig brugt den, fortæller værkstedets 1. mand Tobiasz Laskowski, der på vegne af alles sundhed er tilfreds med de fedtædende bakterier som alternativ.

Hos Palfinger er det helt slut med bremserens på værkstedet – der er slet ikke behov for det længere.

 - Jeg fik et chok, for jeg troede ikke på det virkede. Men den er ikke bare god – den er verdens bedste løsning, siger Jan Lund Christensen.

Underkend aldrig kemien
Henrik Barholt ved godt, at farlige kemikalier i arbejdsmiljøet ikke er noget, der kun hører fortiden til. Og at der hele tiden kommer nye produkter og arbejdsgange til, som kan udgøre en sundhedsrisiko, hvis de ikke håndteres rigtigt. Lige fra let irriterende til kræftfremkaldende og direkte dødelige.

- Der må ikke være giftige dampe eller ubehagelige lugte, når vi arbejder. Vi begrænser mængden af aerosoler så meget som muligt, understreger Henrik Barholt.