Dirk hjælper til et liv i bedre bevægelse

Dirk Andersen er uddannet modelsnedker, men arbejder i dag som ortopædist. Et arbejde, hvor han hjælper børn og voksne til et liv i bedre bevægelse.

Dirk Andersen er egentlig uddannet modelsnedker i Tyskland, hvor han er født og
opvokset.

For ca. 30 år siden flyttede han til Danmark, hvor han i første omgang fortsatte med at
arbejde som modelsnedker, men på et tidspunkt overtog computeren hans arbejde.

Derfor måtte Dirk finde noget andet at lave. Det blev ortopædist-vejen, han valgte. Her kunne han bruge meget, han i forvejen havde erfaring med fra sit arbejde som modelsnedker: Støbning samt materialer som metal, træ og plast.

 

Ansvar for armproteser

Nu har Dirk arbejdet som ortopædist hos Bandagist-Centret i 13 år og har i dag ansvar for armproteser påvirksomhedens afdeling i Risskov.– Mit arbejde består i at fremstille hjælpemidler til vores kunder, fx proteser og hjælpemidler til børn, der skal have rettet fødderne eller hofteleddet. Vi fremstiller et hav af produkter, og jeg arbejder med materialer som plastik og metal og laver syninger på skind. En armprotese bliver fx støbt i akrylplast under vakuum.

Ikke patienter, men kunder

Bandagist-Centret i Risskov er en arbejdsplads, der har mange kvadratmeter med forskellige værksteder, bl.a. monteringsværksteder, gipsværksted, skomageri, lager og kontorer.

Vi bliver vist rundt på værkstederne og ser proteser, ortoser, stativer og korsetter, der skal hjælpe med at skabe bedre bevægelighed for både børn og voksne.

På et af monteringsværkstederne får vi vist en elektrisk armprotese, der skal erstatte en manglende underarm og hånd. Ud fra de muskelbevægelser, der er tilbage i armen, kan man programmere protesen til at lave forskellige greb, alt efter hvilke muskelgrupper man aktiverer. Der er både kunder med medfødte handicaps, og kunder, som senere i livet har fået amputeret en legemsdel pga. en ulykke eller sygdom.

– Tidligere har vi kaldt vores kunder ”patienter”, men det gør vi ikke mere, fordi man opfatter en patient som syg. Vi ser ikke vores kunder som syge, fordi de har brug for hjælpemidler, fortæller Dirk.

3 spørgsmål til Dirk
Hvad er svært ved dit arbejde?
Vi har forskellige værksteder, hvor vi arbejder med hvert vores speciale. Mit speciale er armproteser, og andre er fx rigtig gode til at sy korsetter. Den stol vil jeg nødig sætte mig i. Jeg kan godt sy, for vi skal kunne dækkeind for hinanden, men mit speciale er et andet.

Hvad kan du lide ved dit arbejde?
Det er spændende, fordi det er en verden i rivende udvikling. Op til midten af 1950’erne brugte man træ til proteser og derefter glasfiber. Siden årtusindeskiftet er der kommet avanceret computerteknologi til, som hele tiden bliver bedre. Jeg kan godt lide tanken om at hjælpe andre, ogjeg kan lide at fremstille hjælpemidler, som har en synlig værdi.

Har du en kunde, du aldrig glemmer?
Jeg havde en kunde, som pga. kræft havde fået amputeret sit underben. Han kom til at gå igen med en protese, så han ikke skulle have hjælp fra andre.Det er meget tilfredsstillende at fremstille et godt produkt, som kunderne bruger i hverdagen, og som gør livet nemmere for dem.