Brug for flere faglærte i elevatorbranchen

Selvom der er rigeligt med arbejde for elevatormontører, vil der i fremtiden mangle kvalificerede folk. Elevatormontør Lasse Jack Nielsen forstår det ikke. For han elsker sit arbejde. Også selvom han nogle gange skal ledsages af 14 betjente.

​Et virvar af farvede ledninger, printplader og lysende dioder stritter ud af et maskinskab og afslører, at elevatoren er en ældre sag. Vi er i en karrygul opgang i Mjølnerparken på Ydre Nørrebro i København. Elevatormontør Lasse Jack Nielsen har lige skiftet alarmsystemet på opgangens elevator. Han lyser med en lommelygte på et skilt på elevatorvæggen. 1988 står der.

- Der er sket meget på 30 år inden for branchen, siger Lasse Jack Nielsen.

Han har været i elevatorfaget de sidste 18 år. De sidste to år har han også været brancheformand for elevatormontørerne.

- Elevatoren er et transportmiddel, som automatisk, sikkert og hurtigt skal kunne transportere rigtig mange mennesker hver eneste dag. Det fascinerer mig, at være med til at få det til at køre, siger Lasse Jack Nielsen.

CV

Lasse Jack Nielsen, 48 år

Uddannelse
Automekaniker

Stilling
Elevatormontør, Otis

Flere elevatorer end nogensinde
Elevatorer er blevet standard i mange nyere byggerier. Ifølge Lasse Jack Nielsen bliver der i dag bygget omkring 1.500 elevatorer om året. Det svarer til niveauet, da boligboblen var på sit højeste. Men mens der er nok arbejde at tage på, fortæller brancheformanden, at der i fremtiden vil mangle uddannet arbejdskraft inden for faget. Hans eget firma står for eksempel og mangler 10 folk til at servicere og reparere. Selv mener han, at der ikke bliver gjort nok for at få nye folk ind i branchen. Som elevatormontør har han selv fundet et arbejde, der passer ham rigtig godt.

- Arbejdsopgaverne skifter hele tiden. Nye steder. Nye elevatorer. Skal jeg være bare tre dage samme sted med samme opgave, er jeg ved at kaste op af kedsomhed, siger Lasse Jack Nielsen.

Med 14 betjente på arbejde
I dag er en regnfuld men ellers rolig eftermiddag i Mjølnerparken. Sådan er det ikke altid. Bandekonflikter, skyderier og trusler har de seneste år gjort det utrygt for elevatormontører at rykke ud alene i flere områder. Det gælder blandt andet Mjølnerparken og Rovsingsgade på Ydre Nørrebro og Vollsmose uden for Odense, forklarer Lasse Jack Nielsen.

Han har selv oplevet at blive kaldt ud til en elevator i udu i en opgang på Rovsingsgade på Ydre Nørrebro. Da han og kollegaen steg ud af bilen ved gaden, stod 14 politibetjente klar til at modtage dem.

- Det var lidt mærkeligt. Vi blev fulgt af politiet, mens en af de lokale viste os vej til elevatoren. Man kunne tydeligt se bandemedlemmer stå rundt omkring i området. Samtidig kunne jeg ikke lade være med at grine lidt af det hele, siger Lasse Jack Nielsen.