Carlos og kollegerne er tre gange så effektive som i Kina og USA

PPC Denmark i Præstø producerer jumpere, konnektorer og filtre til dit kabel-tv. Det kræver præcision i my-størrelsen at sikre perfekt tv-signal uden støj og flimmer – og det er medarbejderne så gode til, at de slår både Kina og USA.

Det er nok de færreste, som går op i, hvad der skal til, for at vi kan se vores yndlingsserier på tv, eller hvordan vores internetforbindelse fungerer, så vi kan komme på Facebook. Det skal bare virke.

Men der skal temmelig kompliceret teknik til – og i Præstø på Sydsjælland findes en virksomhed, som fremstiller nogle af de produkter, der er afgørende for, at vi kan se tv og bruge nettet uden problemer. PPC Denmark leverer til hele Europa, og der er ret stor sandsynlighed for, at de kabelstik, der sidder i lige netop din kabelstander i hækken foran huset, er blevet slynget ud af én af de 16 CNC-drejebænke hos netop PPC Denmark.

Laver selv programmerne
Når CNC-opstiller Carlos Gomes Martins møder ind om morgenen, tager han en ordreseddel fra opslagstavlen. På pc'en finder han programmet over emnet, og hvis ikke det allerede findes, laver han det selv ud fra en tegning.

Og det sker ganske jævnligt, at han selv må i gang med at programmere, for et kabelstik er ikke bare et kabelstik. Der sker hele tiden udvikling på området.

Han fylder meterlange messingstænger på maskinen, skifter bor og værktøj og indstiller til emnenulpunkt. Så er selve opstillingen i gang.

– Men mit arbejde slutter ikke her. For når maskinen slynger det første emne ud, skal det måles. Det kører aldrig 100 procent, som vi forventer. Det kan være, at værktøjet er slidt, eller at maskinen har nogle år på bagen. Jo ældre maskinen er, jo mere skal der typisk efterkorrigeres, fortæller Carlos Gomes Martins. 

I denne branche er der ikke noget, der hedder øjemål. Der bliver regnet i my – altså tusindedele millimeter.

– Emnet bliver målt igennem fra ende til anden. Jeg skærer det også op og får målt det indvendigt på de skrå flader og dybder. Det skal stå fuldstændig skarpt.

Denne ekstreme nøjagtighed er afgørende – for hvis ikke det er helt perfekt, så ryger signalet hjemme i stuerne.

Bedre end USA
PPC har hovedsæde i USA og fabrikker i bl.a. England, Kina og USA. Men produktionen i Danmark er kommet for at blive. Blandt andet fordi den danske afdeling med omkring 60 timelønnede hurtigt kan omlægge produktionen efter behov, mens de kinesiske og amerikanske fabrikker har op mod 1.500 ansatte og et produktionsapparat beregnet til masseproduktion. 

– Vi er over tre gange så effektive som vores kolleger i Kina og USA, som kun betjener én maskine ad gangen og ofte kun må rette i x og y på eksisterende programmer. Vi er meget mere fleksible, fordi vi kan påtage os et langt større ansvar for produktionen i det daglige. Det er også det, der gør, at det er fedt at være i det her job, siger Carlos Gomes Martins. 

3 hurtige til CNC-opstilleren


Hvorfor skal man vælge et job som dit?
Alt skal igennem en streng kvalitetskontrol, og det fedeste ved jobbet er at få emnet til at være helt perfekt – måske endda i allerførste hug. Vi arbejder med tolerancer på my-niveau, så det er meget vigtigt, at jeg har lavet mine beregninger rigtigt og indstillet maskinen korrekt. Det gør, at jobbet bliver ved med at være spændende og udfordrende.

Hvordan har faget udviklet sig?
Dengang jeg var i lære, var det manuelle drejebænke, vi arbejdede på. I dag er alting computerstyret, så for mig har hele programmeringsdelen været learning by doing. Den nye generation har meget bedre forudsætninger for at programmere, for de lærer det allerede på skolen.

Hvorfor er der brug for folk med dine kompetencer?
Uden CNC-folk findes der ikke moderne industriproduktion i Danmark. Derfor er det også et stort problem, at der ikke bliver uddannet flere. Det er et spændende fag, der er god løn, og jobsikkerheden er høj, så jeg håber, der er flere, der vælger at tage uddannelsen.