Chakibs kabler holder 3 millioner danskere i kontakt med hinanden

Tre millioner danskere vil ringe forgæves, hvis ikke telesystemtekniker Chakib Mohammadi opdaterer TDC’s servere. Det giver ham et kæmpe kick.

Som barn kiggede Chakib Mohammadi tit op på det 80 meter høje telefontårn på Borups Allé i København. Det må være spioner, der arbejder dér, tænkte han. I dag sidder han på øverste etage i selvsamme tårn.

CV

Chakib Mohammadi
42 år
Stilling: Telesystemtekniker
Arbejdsplads: TDC

Han er godt nok ikke blevet spion. Til gengæld er han ansvarlig for backbone-teknikken i data- og telefoniforbindelser, der påvirker millioner af mennesker.
- Det giver mig et adrenalinsus, når jeg arbejder med servere, der rammer måske tre millioner brugere. Det er min sport, siger Chakib Mohammadi, der i dag er telesystemtekniker i TDC.

Fra hans skrivebord kan man gå direkte ud på taget af tårnet og se helt over til Sverige. Endnu vigtigere: Her på 9. etage er der kun få meter hen til de mange hundrede servere, som han skal holde kørende.

Chakib Mohammadi arbejder med platformen IMS. Alle ip-telefoner og mobiler i Danmark kører over den platform, og det samme gælder data- og telefoniforbindelser til udlandet. Det er hans opgave at holde forbindelsen stabil og sikker.
- Hvis der kommer en sikkerhedsbrist i de her systemer, så handler det om at lukke det hul med en opdatering hurtigst muligt. Det er min faste opgave, forklarer han.

Det vigtige sker om natten
Chakib Mohammadi arbejder ofte om natten, for det er det bedste tidspunkt at opdatere softwaren, fordi det påvirker færrest mulige mennesker. Så smækker han ørebøfferne på og hører musik, mens han arbejder.

- Mine kolleger kan se på mig, at jeg bliver en helt andet person, når jeg er i zonen. Det er det her, jeg ånder og lever for, siger han.

Der er stramme procedurer for, hvordan han skal opdatere serverne. Først skal løsningen testes, ofte af mennesker i mange forskellige lande. Det kan tage få dage eller flere måneder. Bagefter skal Chakib Mohammadi lægge en plan, der skal godkendes af TDC’s incident manager. Planerne bliver jævnligt afvist. Måske er det for risikabelt, eller også ramler det ind i en stor begivenhed, hvor nettet bare skal virke. Det kan være folketingsvalg eller landskampe. Så må han starte forfra.

Opdateringerne skal ske på særlige tidspunkter. Typisk midt på måneden og midt om natten. Der er også dage, hvor det ikke er tilladt at opdatere. Det hedder frozen zone.

- Vi må aldrig opdatere tæt på den første i måneden. Det er der, folk får løn og skal svinge dankortene. Og stort set hele december er fredet. Folk skal have lov til at nyde julen uden problemer med nettet, siger Chakib Mohammadi.

Fra kontanthjælp til kabelnørderi
Telefontårnet er omkranset af et højt hegn, og der er sikkerhedsvagt ved indgangen. Bygningen er inddelt i grønne og røde zoner, hvor det kræver kode eller id-kort at åbne dørene. Nogle rum er så beskyttede, at de ikke har vinduer. Her sidder der folk, som ikke engang Chakib Mohammadi ved, hvad laver.
Det er ingen selvfølge, at Chakib Mohammadi arbejder sådan et sted i dag. 

- Jeg kommer fra en broget fortid med hård opvækst og børnehjem i bagagen. Og jeg var på kontanthjælp, da kommunen spurgte, om jeg var interesseret i at blive voksenlærling i TDC, siger han.
Der var ansættelsesstop, da han blev færdigudlært, og derfor tog han til Grønland for at arbejde med kabler. Seks år senere var TDC så imponeret af hans arbejde, at de sendte en headhunter efter ham. Chakib Mohammadi ville aldrig selv have søgt jobbet. TDC søgte nemlig ingeniører.

- Erfaring vægter tungere end papir nogle gange. Ingeniørerne har en fin akademisk uddannelse. Men jeg har en anden fysisk forståelse af kablerne, fordi jeg har været ude at rode med dem i jorden. Man skal ikke lade sig hæmme af en teknisk uddannelse, bare fordi de andre har flotte titler.
Chakib Mohammadi

De livsvigtige servere i TDC

• Kører på Linux-styresystemet CentOS

• Hver server har 8-64 GB RAM

• Hver server kan håndtere 50.000-600.000 brugere ad gangen

• Der er op til 600 servere i hvert serverrum

• Opdateres via applikationen Broadworks

• Alle servere i telefontårnet har en eksakt kopi i Albertslund og andre steder i landet. Det gør dem geografisk redundante. Hvis stedet brænder ned, eller strømmen går, så overtager de andre servere straks.