8 råd til at minimere risikoen for at få coronavirus, når du skifter vinterdæk

Her er en række råd fra Dansk Metal, hvis du vil minimere risikoen for at blive smittet, mens du er på arbejde på et værksted.

I foråret skal mange biler have skiftet vinterdækkene ud med den blødere sommervariant. Det er en hurtig procedure, og mange værksteder har tider fra morgen til aften for at få alle godt kørende i de varmere måneder.

De mange kunder betyder dog også, at der er øget risiko for at blive smittet med coronavirus. Man behøver ikke at have symptomer for at være smittet, og bilen kan være det sted, hvor man som mekaniker kan rage sygdommen til sig.

Virussen kan springe på allerede, når man griber om dørhåndtaget og i øvrigt gemme sig på overfladerne inde i kabinen. Retter man som mekaniker på brillerne eller klør sig under næsen, så kan man hurtigt blive smittet.

Derfor har Dansk Metal samlet otte råd, der minimerer risikoen for at redde sig en omgang med coronavirus.

Rådene er:

1) Kunderne skal ikke ind på værkstedet.

2) Når kunderne afleverer nøglerne i indskrivningen skal man bede dem gå ud og åbne alle vinduerne i bilen, så den kan blive luftet ud, og så komme ind med nøglerne bagefter.

3) Når mekanikeren sætter sig ind i bilen for at køre den ind på værkstedet og op på rampen bærer han eller hun handsker og meget gerne maske (helst P3 maske, men ellers P2 eller P1. P3 beskytter mod virus. De andre er bedre end ingenting.) Handskerne bærer man fordi det hjælper folk med at huske, at de ikke skal føre hænderne op i ansigtet.

4) Inden pauser, drikning, rygning og spisning vasker man sine hænder grundigt eller spritter dem af.

5) Masken kan hænges ud til tørre ude i solen, hvor den ikke bliver forurenet af andet eller bliver våd. Virus kan ikke lide solens ultraviolette stråler. Skift gerne maske, hvis I har nok af dem.

6) Det vil ikke skade, hvis der bruges sikkerhedsbriller under arbejdet.

7) I indskrivningen skal kunderne holde afstand. Man kan eventuelt opsætte en gennemsigtig skærm i hovedhøjde mellem indskrivningen og kunderne og så ellers bede dem om at holde afstand mens de venter på bilen bliver færdig.

8) Gør grundigt rent, der hvor kunderne kan have afsat virus.

 
Sådan er reglerne

Findes der regler om det? - ja det gør der!

Arbejdsmiljølovens bekendtgørelse om arbejdets udførelse pålægger arbejdsgiveren:

§ 13. Ved udførelsen af arbejdet skal det sikres

4) at der træffes effektive foranstaltninger for at beskytte de ansatte, hvor arbejdsprocessen eller de forhold, hvorunder arbejdet foregår, rummer mulighed for sygdomssmitte.

Læs bekendtgørelsen her.

Samme bekendtgørelse pålægger arbejdsgiveren at undersøge, hvilke farer der er i arbejdet inklusive biologiske og finde løsninger. Den indeholder også bestemmelser om, at der skal instrueres om, hvordan arbejdet skal udføres forsvarligt og om, at der skal føres tilsyn med at sikkerhedsforanstaltningerne følges.

De findes bl.a. i kapitel 2 om Arbejdspladsvurdering.