Da Viggos kone døde, blev han gift igen. Med en mand

Det kostede relationer i den nære familie, da Viggo Grønne sprang ud. Men ikke på arbejds­pladsen, hvor alt er, som det plejer.

I et hjørne af en af de seks store haller på KP Komponenter i Spjald uden for Ringkøbing holder Viggo Grønne til. Viggo huserer ved et bord foran en ordentlig værktøjsvæg med t-nøgler i alle størrelser ved siden af hamre, skruetrækkere og hagenøgler.

Bag ham er de store blå skabe fyldt med reservedele, for Viggo og de andre i afdelingen vedligeholder og reparerer de over 200 kollegers maskiner. Derfor er Viggo sjældent at finde ”på sin plads”. Han arbejder overalt i de store haller, og blandt de mange kolleger er der ikke noget nyt i, at Viggos partner i privatlivet er en mand. Det vidste mange af dem nok allerede et godt stykke tid, før Viggo sprang ud. Og det ventede han længe med.

I 23 år var Viggo gift med sin kone, Birthe. Han har tre bonusbørn, han betragter som sine egne og ni børnebørn. Først efter at han blev enkemand, mødte han Peter.

Sprang ud på forlovelsesdagen
– Jeg ved præcis, hvad dag jeg sprang ud her på arbejdet. Det var den 12/11/10. Og det ved jeg, fordi jeg skulle forloves den dag. Så jeg kunne ligesom ikke vente længere. Jeg vidste, at næste dag ville jeg møde på arbejde med en ring på fingeren, så derfor skulle det være nu.

Viggo gik til fabrikschefen og spurgte, om han havde tid til at tale. Det havde han faktisk ikke helt, men Viggo havde skubbet afsløringen så længe, at han nu ikke kunne vente længere, hvis det skulle være inden forlovelsen. Så fabrikschefen tog sig tid. Han ryddede kalenderen, lyttede og gik derefter med Viggo rundt til samtlige afdelingsledere på arbejdspladsen, så alle fik besked om, hvad Viggo havde på hjerte.

– Om jeg var nervøs? Ja. Det var jeg. Jeg havde det skidt inden. Ringkøbing er altså en lidt missionsk by. Jeg kender for eksempel godt jargonen på havnen her. Og da Peter sprang ud nogle år før, kunne han fortælle om, hvordan han blev spyttet på i Esbjerg. Så jeg var ræd for det, fortæller Viggo.

Et godt råd fra Viggo

– Man skal ikke vente, til man ­bliver 50, hvis man har vidst, at man var homo­seksuel, siden man var 16 år gammel. 23 års ægteskab er ikke spildt, for det var gode år. Men erkend, hvad du er og få det fortalt, råder Viggo.

Kolleger kan være venner
Men ikke en eneste af Viggos bekymringer blev til noget.
– Der har ALDRIG været noget her. Men mange af mine kolleger vidste det også godt, før jeg fortalte det, det ved jeg nu.

I dag har Viggo været på KP Komponenter i snart 17 år. Han nåede at være gift med Peter i næsten seks år, inden han døde efter lang tids sygdom. I dag er Viggo kæreste med Ole, som lige er flyttet fra København og ind i Viggos hus i Ringkøbing.

– Jeg har tre brødre. To af dem har jeg ikke haft kontakt med, efter at jeg sprang ud. Vi kan stå over for hinanden hen over køledisken nede i Brugsen uden at veksle et ord. Men på arbejdet har intet ændret sig. Alle taler til mig, ligesom de gjorde, før jeg sprang ud. Der er ingen, der stiller nysgerrige spørgsmål om mit parforhold, det er bare helt naturligt, og min mand er for eksempel med på alle weekendture med personalefore­ningen og til vores firmafester. Engang ville jeg ikke have venner blandt mine kolleger. Det var sådan et princip, jeg havde. Men sådan er det ikke længere, fortæller Viggo.