Den store jobmotor trækker

Når store ordrer kommer ind, trækker Metal Aalborg med. I foråret har afdelingen formidlet svejsere og smede til Bladt Industries – mere end 60 er blevet fastansat og flere er på vej.

​Smede og svejsere er i særdeles høj kurs hos Bladt Industries i Aalborg. Her vælter ordrerne ind fra Ørsted og Vattenfall til store offshore vindmølleprojekter. Det kræver flere ansatte, og derfor er Bladt gået i samarbejde med Metal Aalborg, Jobcenter Aalborg og Tech College for at finde og uddanne de mange nye medarbejdere.

- Det lokale samarbejde betyder voldsomt meget, og det er blevet en klar succeshistorie. Vi har formidlet svejsere, Bladt har rekrutteret og Tech College har været med til at strikke de kurser sammen, der skal til. Og så er det endt med en masse fastansættelser. Det siger Jesper Falkenberg Clausen, der er næstformand i Metal Aalborg. 

Skræddersyet virker
Siden januar 2019 har cirka 60 ledige medlemmer af Dansk Metal fået job på Bladt.
Ifølge Jesper Falkenberg Clausen viser det, at et skræddersyet samarbejde på tværs af virksomhed, a-kasse, jobcenter og uddannelsessted virker:

- Samarbejdet har skabt nye jobs til ledige medlemmer. Uden opkvalificeringen ville de måske stadig gå ledige, og Bladt ville fortsat mangle medarbejdere, siger han. 

Ud af ledighedskøen
Lars Borup Hansen er en af de smede, der har fået job hos Bladt. 

- Jeg er uddannet rørsmed, men har været sygemeldt i to år. Det betyder rigtig meget for mig at være kommet i arbejde igen, siger Lars Borup Hansen.

Han tog i forbindelse med ansættelsen certifikat som pulversvejser. Tech College har oprettet et kursusforløb, der tager 6-8 uger. Den første uges tid er på teknisk skole, mens resten foregår på Bladts egen svejseskole.

- Meget af arbejdet med at pulversvejse foregår som tårnsvejsning i 10-15 meters højde. Vi sidder oppe i toppen i en stol med sele. Det er ikke for hvem som helst, og ikke noget, man bare lige gør. Det er svært at pulversvejse, for det kræver opmærksomhed, og et mindset der hedder, at den næste svejsning skal være endnu bedre end den foregående.

De fleste nyansatte har en metaluddannelse, men det er ikke en forudsætning. Et eksempel er 32-årige Saman Hussin Mustafa, der har arbejdet ufaglært som opvasker og kok i Danmark og automekaniker i Irak.

- Jeg blev ledig, da restauranten lukkede ned. Da jeg hørte, Bladt manglede folk, tænkte jeg, at det kunne være noget for mig. Jeg synes, det er spændende, og jeg er glad for mine kolleger. De er gode til at hjælpe, siger Saman Hussin Mustafa, der også er blevet fastansat på Bladt.

Most wanted: Montagefolk
Frem til sommerferien er der kørt fire hold svejsekurser med 16-20 deltagere på hver. Mange af dem har bestået og er blevet ansat. Efter ferien starter endnu et hold, men denne gang er det montagefolk, der er efterspurgt. Derfor er kurset skruet sammen omkring hydrauliske spændeværktøjer.
Behovet for folk med særlige kompetencer fortsætter, og derfor fortsætter jobformidlingen i Metal Aalborg også.

I arbejde, opsagt eller ledig?

Dansk Metals lokale afdelinger har de i sidste par år formidlet mere end 11.000 job til medlemmerne. Det sker via Metal JobService. Afdelingerne kender både erhvervsliv og medlemmer og kan derfor sikre det rette jobmatch.