"Der bliver lyttet til folk på gulvet. Det er rigtigt demokrati"

I det nye overenskomstforlig på industriens område kommer mange af ændringerne direkte fra tillidsrepræsentanter rundt i landet. Mød to tillidsrepræsentanter, der har fået forslag med som tiltag i overenskomsten.

​– Det er rigtig dejligt at se noget gå igennem, som kommer direkte fra os. At der bliver lyttet til folk på gulvet. Det er rigtigt demokrati.

Sådan lyder det fra Jens-Jørgen Sørensen. Udover at være rejsemontør hos Siemens Gamesa er han tillidsrepræsentant og medlem af Dansk Metal. Og nu har han og kollegerne udsigt til at få en særlig udfordring løst, hvis overenskomsten ender med at blive stemt igennem.

En særlig udfordring for børnefamilier
Som reglerne er nu, er det ikke tilladt at arbejde op til 14 dage ude og derefter være hjemme i 14 dage, hvis man arbejder på ikke kystnære havvindmøller i Danmark. Det må man dog gerne i mange andre lande heriblandt Tyskland, England og Holland.

Når man som Jens-Jørgen og kollegerne både arbejder i Danmark og i udlandet, giver det problemer rent praktisk i forhold til at planlægge ens hverdag og liv. For som reglerne er nu i forhold til hviletid, er det forskelligt fra uge til uge, hvilke dage de har fri, og det giver udfordringer. Særligt for familier med børn, som skal have det hele til at gå op.

– Det er besværligt, at reglerne ikke er ens på områder i de lande, vi arbejder i. Det handler om ren og skær nemhed, og det betyder virkelig noget for os, siger Jens-Jørgen Sørensen.

Det bliver langt nemmere at planlægge
Det var på et møde om blandt andet OK20, at Jens-Jørgen Sørensen gjorde topforhandler og formand for CO-Industri, Claus Jensen, opmærksom på problemet, som han lovede at se nærmere på.

– Selvfølgelig håbede jeg, at forslaget ville blive skrevet ind i overenskomsten, men man kan jo aldrig vide. Det her med arbejdstid er noget, vi har talt om kollegerne imellem. Bliver vores forslag en realitet, vil det blive langt nemmere for os at planlægge vores liv, siger Jens-Jørgen Sørensen.

Hvis industriens overenskomst bliver stemt igennem, skal tiltaget godkendes af Arbejdstilsynet. Bliver det godkendt, er det op til hver enkelt arbejdsplads og medarbejderne, om de vil gøre brug af reglen.

Muligheden for at arbejde op til 14 dage ude og derefter være hjemme i 14 dage sker nemlig kun, hvis begge parter er enige om det, og der er dermed ingen, der kan blive tvunget til det uden accept fra de ansatte.

Medlemmerne har en stemme
En anden tillidsrepræsentant, der har fået arbejdspladsens forslag med i industriens overenskomst, er automatiktekniker Frank Jæger Nielsen fra Danfoss.

I værkstedsklubben 'Klub 4' på Danfoss noterer de løbende forslag til ændringer, der vil kunne gøre en forskel i deres arbejde.

– Blandt vores 14 forslag til industriens overenskomst, er der syv, jeg kan se aftryk af i forliget. Jeg havde måske forventet at kunne se aftryk af 2-3 af vores forslag, så det er gladeligt, at jeg kan genkende så mange, siger Frank Jæger Nielsen og fortsætter:

– Jeg er jo glad, for det er rigtig godt det her. Måden, vi kører det på, er enestående. Det viser, at vores forhandlere tager os alvorligt. At medlemmerne har en stemme.

Valgfrihed er vejen frem
Det er blandt andet på Fritvalgskontoen, Frank Jæger Nielsen og kollegerne har ønsket stigninger, og det ønske får de opfyldt, hvis overenskomsten bliver stemt igennem.

– Det er vi glade for, for det er noget, der tilgodeser medlemmer i alle aldre. Nogen vil have udbetalt flere penge, mens andre foretrækker mere frihed. Det er vejen frem, at vi selv kan vælge.

De øvrige forslag, som Frank Jæger Nielsen kan genkende i overenskomsten, omhandler bedre vilkår for blandt andre lærlinge, arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter.

– Hvis overenskomsten bliver stemt igennem, bliver det blandt andet nemmere for os tillidsrepræsentanter i overensstemmelse med GDPR at skaffe de nødvendige informationer, vi skal bruge for at gøre vores arbejde bedst muligt, uden det tager unødvendig meget tid. Det vil gøre en positiv forskel i vores arbejde, så vi kan bruge tid på det, der betyder noget.

 

 

Optaktsmøder til OK20

Som optakt til OK20 har CO-industris formand og formand hos Dansk Metal, Claus Jensen, og CO-industris næstformand, Mads Andersen, holdt optaktsmøder rundt om i landet i 2019. Møderne blev afholdt i Slagelse, Odense, Aarhus, Agerskov, Bornholm, Aalborg, Holstebro og København.

Til møderne var 1.264 tillidsrepræsentanter fra virksomheder med industriens overenskomster inviteret – samt afdelingsrepræsentanter med industriens overenskomster som ansvarsområde.