I 2016 lavede de tre faglige hovedorganisationer i Danmark en undersøgelse blandt beskæftigede på det danske arbejdsmarked, som identificerede sig som LGBT+ personer. I undersøgelsen svarede kun cirka 50 procent af deltagerne, at de følte, at de kunne være fuldt ud åbne om deres seksualitet eller kønsidentitet på arbejdspladsen.
Samtidig viser undersøgelsen ”Sex i Danmark” fra 2019, at bi- og homoseksuelle samt transkønnede har større risiko for selvmordstanker og selvmordsforsøg. De føler sig desuden oftere ensomme end gennemsnitsdanskeren.
Men det er en vigtig mærkesag for Dansk Metal, at der er plads til alle de mennesker, vi i dag samler under betegnelsen LGBT+, på de danske arbejdspladser.
– Som fagforening er det en kerneværdi for os at sikre et godt arbejdsliv for alle uafhængigt af seksualitet og kønsidentitet, fortæller Anne-Lise Nyegaard, der er ligestillingskonsulent i Dansk Metal.
Minoritetsstress
Hun forklarer, at det kan være hårdt at have en anden seksualitet eller kønsidentitet end normen på en arbejdsplads.
– Det kan blive enormt stressende at gå og skjule, at man har en kæreste af det samme køn, eller at man i virkeligheden identificerer sig som et andet køn, end det man fik ved fødslen. Det er hårdt at undvige spørgsmål og tale udenom hele tiden. Der findes faktisk et begreb, der kaldes minoritetsstress. Det dækker over det mentale overarbejde, man er på, hvis man hele tiden skal passe på ikke at komme til at springe ud ved et uheld, eller hvis man føler, at man skal gøre meget for at passe ind, når man er sprunget ud. Derfor er det vigtigt, at man på arbejdspladserne skaber rammerne for, at alle trygt kan være sig selv, forklarer Anne-Lise Nyegaard.