Headhunter: Derfor skal du være på LinkedIn

Glem alt om gammeldags jobopslag. I dag opsøger arbejdsgiverne selv de rigtige folk. Headhunter Jalal Sarwar fortæller, hvad han går efter, når han skal ansætte.

​En person, der er dygtig til sit fag, men også en, der er imødekommende. En man kan lide at snakke med, men ikke mindst én, der har lyst og vilje til at gøre sit bedste hver dag.
Jalal Sarwar ved præcis, hvad han går efter. Og én ting er sikkert. De dygtigste og bedste medarbejdere finder han ikke via jobannoncer.

- Det er forældet. For det første sidder de bedste folk ikke og overvåger jobportalerne. For det andet har vi tit travlt med at finde folk, og så går det for langsomt på den gammeldags manér, siger Jalal Sarwar, headhunter og rekrutteringskonsulent hos Mansoft. It-firmaet ansatte sidste år 100 mand, blandt andet it-supportere, systemadministratorer og datateknikere.

- Kontrakten lå klar, da jeg kom

Patrick Herrill Rosenhagen, 21 år
Uddannelse: IT-supporter, TEC Ballerup
Stilling: IT-konsulent
Opgaver: Dataindsamling hos kunde. Undersøger hvilke programmer, de bruger, og hvordan.

- Jeg fik jobbet, fordi en kammerat fra skolen opfordrede mig til at kontakte Mansoft. Jeg skulle bare sende en mail med cv til deres rekrutteringsmand. Jeg kom ind til en snak, og kontrakten lå faktisk allerede klar, hvis jeg var frisk. Så stærkt gik det.

Se ordentlig ud
Jalal Sarwar ser det som sin opgave at være bundærlig og ligefrem i forhold til, hvad han forventer af ansatte i Mansoft.

- Hos os kommer man på arbejde i skjorte eller polo. Man har været i bad og ordnet skægget. Jeg siger også, at det måske kan lyde lidt fornærmende, men at de bør tage det som et godt råd og bruge det til deres fordel.

- Det går ikke at komme i en World of Warcraft-trøje. Sådan en kan jeg ikke sende ud til en kunde. Så det betyder noget at være præsentabel. Det er en del af den service, man yder. Tillid og kemi med kunden er lige så vigtigt som det faglige, siger Jalal Sarwar.

Det er hans opfattelse, at næsten alle it-supportere har godt styr på det tekniske. Særligt når de er nyuddannede er deres evne på samme høje niveau. Derfor er det tit noget andet end det faglige, der gør den afgørende forskel.

- Kompetencerne skal være på plads. Men derefter handler det om personlighed. Jeg skal mærke, at personen er god til at skabe tillid og tryghed. Det er det, der gør vores kunder glade.

- LinkedIn var min vej til elevplads

Aiman Hasson, 30 år
Uddannelse: IT-supporter, TEC Ballerup
Stilling: IT-konsulent, elev
Opgaver: Opgradering af Windows 10. Fjernstyring af pc’er og support over telefon.

- Jeg var helt nede med flaget, fordi jeg havde søgt job i 2,5 år uden at finde noget. Men så oprettede jeg en LinkedIn-profil og efter en måned blev jeg kontaktet af Jalal fra Mansoft. Jeg var slet ikke nervøs til jobsamtalen, fordi de tog imod mig med åbne arme. Det er lidt som en familie herinde. Jeg får god erfaring og bliver klogere, og nu er planen at læse videre til datatekniker, mens jeg bliver herinde som elev.

Effektive LinkedIn
Særligt ét værktøj er godt til at finde nye medarbejdere: LinkedIn. Jalal Sarwar og hans kolleger har adgang til udvidede funktioner på platformen og kan lave søgninger på kryds og tværs. Han kan på sekunder finde en datatekniker med 5-10 års erfaring fra en mellemstor virksomhed eller en nyuddannet it-supporter i Nordjylland. På den måde finder Jalal Sarwar lige præcis de mennesker, virksomheden har brug for.

LinkedIn er lige så effektivt, når han skal finde mange nye medarbejdere på én gang. Da han og to kolleger lavede en opdatering om, at de søgte 25 it-supportere, fik de hundredvis af henvendelser.
Jalal Sarwar er personligt linket op med omkring 3.000 mennesker på LinkedIn.

- Folk er blevet bedre til at bruge LinkedIn. Selv profiler, jeg ikke kunne finde før i tiden, har forstået, at de skal være derinde. Hvis jeg før skrev til en besked til nogen, kunne der gå måneder før jeg hørte fra dem. Nu vender de tilbage med det samme, siger Jalal Sarwar.

Det skal du have styr på

  • Udstråling
    Tag pænt tøj på, hpld øjenkontakt med dem du taler med og vær velsoigneret.
  • Udadvendthed
    Det er vigtigt at mestre smalltalken. Pfte skal du som ansat i et konsulenthus ud til kunder, du ikke kender i forvejen.
  • Serviceminded
    Som it-supporter, datatekniker og lignende er du firmaets ansigt udadtil. Derfor er kundepleje en af dine vigtigste opgaver, uanset hvor teknisk dit arbejde ellers er.

Prikker på skulderen
En anden vej til at finde den rette person er via netværk.  

- Jeg prikker måske bare dem, jeg kender på skulderen og spørger: Kender du nogen, der er interesseret?

- Alle dem, vi har ansat, er supergode til at sige: Jeg kender nogen, der leder efter et job. Jeg ved, de kunne være gode her. Mange i branchen kender hinanden. Og det er en hjælp for mig, at de kan stå inde for personen.

Jalal Sarwar og hans kolleger tager også ud til arrangementer på erhvervsskoler og i Dansk Metal. Det er gode steder at spotte nye medarbejdere. De besøger skolernes messer og møder de studerende. Der er måske 20-30 mennesker til et event, og ud af dem ansætter Mansoft typisk et par stykker.

- Jeg snakker også meget med Dansk Metal. De kan godt finde på at sende mig et cv og sige: Skal du ikke lige se på ham her? Ofte ansætter jeg dem, for så ved jeg, at det er gode folk.