Det er kun mig, der kan køre maskinen

Ivan Olsens evner ved 3D-laserskæreren har gjort ham uundværlig hos AB Jensen Maskinfabrik i Vojens.

​​Gnisterne danser rundt i det lukkede rum, når 3D-laserskæreren kører hos AB Jensen Maskinfabrik i Vojens. Når den først er blevet fodret med det forprogrammerede program, kan den skære igennem alt fra træ til rustfast stål. Det er laseroperatør Ivan Olsen, der styrer maskinen.

 

Finjusteres inden start
Maskinen skærer efter et 3D-program, som Ivan Olsens kollega har programmeret. Det skal stort set altid rettes til, når det kommer ud på maskinen, fordi oplysningerne om det optrykte emne sjældent passer helt præcist.

- Der er koblet en computer på maskinen og her retter jeg i koordinatsystemet, som laseren kører efter. Bagefter sætter jeg maskinen i gang, og så passer den sig selv, til den har kørt programmet og skal tømmes. Det er kun mig, der kører maskinen, fordi jeg er den eneste, der kender den, forklarer Ivan Olsen.

Laserskæren er den mest udfordrende maskine vi har, fordi det er den, der kan mest.

Vi har selv ombygget 3D-laseren
Ligesom andre skæremaskiner har 3D-laseren et koordinatsystem med x-, y- og z-akserne. Denne har to ekstra akser, så laseren også kan vippe hovedet og dreje det. Der er også en klo, der kan vende røret, hvis det er sådan et, der skæres.

- De ekstra akser betyder, at den er anderledes at programmere, og det er kun min kollega, der har lært at bruge programmet. I forhold til de andre laserskærere, vi har, er denne, den eneste der kan skære i træ. Det er noget, vi har bygget den om til at kunne. Laserskæren er den mest udfordrende maskine vi har, fordi det er den, der kan mest, siger Ivan Olsen.

Trumpf Laser Cell 1005

  • Dimensioner:
    Arbejdsområde: 1500 x 3000 x 500 mm.
  • Fabrikant:
    Trumpf
  • Præstationer:
    Laserhovedet kan dreje n x 360° og vippe 120°. Kan blandt andet skære igennem: Rustfast stål: 8 mm; stål: 15 mm; træ: 28 mm.
Det er kun mig, der kører maskinen, fordi jeg er den eneste, der kender den.

En maskine med flere funktioner
Ivan Olsen bruger mest maskinen til at skære optrykte emner med, men han skærer også rør på den, hvis der er noget, der skal skæres i vinkel.

- Det gør det nemmere for kunderne, for så slipper de for at slibe på det bagefter. Vi har en anden laserskærer, der er hurtigere til at skære rør, men den kan kun tage rør på to meter, hvor min maskine har plads til rør på fire meter. Så jeg ordner selvfølgelig de rør, der er for store til den anden, fortæller Ivan Olsen.