Dét er rigtigt mekanikerarbejde

Til svendeprøven skiftede Mikkel Winther en toppakning og reparerede en bil, der bremsede skævt.

Hvordan forløber svendeprøven?
Der er to prøver, hvor den ene er en rutinesag og den anden er en fejlsøgningsopgave. Rutinesagen var en toppakning, der skulle skiftes. Toppakningen er vigtig, fordi den sørger for, at olie og vand ikke bliver blandet mellem motorblok og topstykke. Hvis den er utæt, skal den skiftes hurtigt, så motorens komponenter ikke tager skade. Det er en god opgave, for den slags har jeg lavet en masse af under min læretid. Den anden opgave var lidt mere tricky, for det eneste, jeg fik at vide var, at bilen larmer, når den bremser, og at den har en blød pedal.

Mikkel Winther

CV - Mikkel Winther, 21 år.

Uddannelse
Personvognsmekaniker
UCH Holstebro, september 2018

Læreplads
Niels’ Auto

Hvorfor larmede bremserne?
Det lød som om, at selvjusteringen ude i tromlen var røget af. Det viste sig også at være årsagen, da jeg fik bremserne skilt ad. Pedalen var svampet, så jeg udluftede bremsesystemet. Der var alt for meget luft inde i bremserne. Da bilen stod i bremsepåstand var det også tydeligt, at der var ret meget skævhed på bremsen, der sidder fast på de bagerste hjulnav. Der var for meget ovalitet, så bilen ville ikke kunne gå igennem syn. Jeg skiftede bremsetromlen, og så kørte den fint igen.

 

Intet billede valgt

Var prøverne svære?
Nej, egentlig ikke. Jeg har stået i lære i et lille landværksted, hvor der kun var mig og mester. Jeg har ikke brugt så meget tid på computerfejlsøgning, så jeg var noget spændt på, hvad jeg trak. Havde jeg fået noget med aircondition, så havde jeg været på den, for den slags har jeg ikke lavet ret meget af. Men de prøver, jeg trak, var gode. Jeg fik nogle spørgsmål undervejs, som fik mig til at svede. På et tidspunkt var jeg helt blank. Det var ikke så godt. Men det hele gik jo fint alligevel, så jeg er glad.

Hvad er det bedste ved faget?
Det motiverer mig at få en opgave, jeg ikke kan forstå og heller ikke umiddelbart kan løse. Det er rigtigt mekanikerarbejde og noget sjovere end at være reservedelsudskifter.