Det vigtigste er at komme levende hjem

Kollegerne skal sikkert hjem fra jobbet. Hver dag, hvert år. Det er missionen for Jesper Rosenmeyer, der er autotekniker og arbejdsmiljørepræsentant.

​- Sikkerhed frem for alt. De der genveje med ikke lige at få slibebriller eller andet sikkerhedsudstyr på. Lad nu være. Man har jo kun det ene liv for fanden. Man skal passe på sig selv i en travl hverdag, hvor der kommer mere og mere pres på medarbejderne, siger Jesper Bøgenlund Rosenmeyer, 36 år, autotekniker, Uggerhøj Biler i Aalborg.

Og så er han arbejdsmiljørepræsentant for mere end 40 kolleger i hele butikken, lige fra lager til værksted. Det er hans opgave at sørge for, at de kommer hjem i god behold hver eneste dag. Derfor er han ikke bleg for at minde de andre om at tage sikkerheden alvorligt, når der er fællesmøder i kantinen. Det er ikke, fordi der er mange ulykker på arbejdspladsen. Men indimellem skærer nogen sig eller har andre mindre uheld. Og så træder han til. Ikke mindst for at undgå det samme fremover.

- Ved ulykker er min rolle er at lave en handleplan. Hvordan undgår vi det her en anden gang? Og hvis der er en, der får en slibespån i øjet, så får man sagt til resten af flokken: Husk at bruge briller eller værnemiddel, så vi ikke kommer ud for det her igen.

Intet billede valgt

Foto:  Jesper Bøgenlund Rosenmeyer, arbejdsmiljørepræsentant, Uggerhøj Biler, Aalborg.

 

Systemet forebygger fejl
Jesper har været arbejdsmiljørepræsentant de seneste tre år. Der var ingen andre, der stillede op. Men det har han det fint med. Selv om opgaven blev underspillet til at starte med.
- Man skal ikke rigtig lave noget, sagde den gamle AMR, før han gik på pension. Men det har jeg så fundet ud af senere, at det passer i hvert fald ikke. Der var virkelig meget at tage fat i.

Sammen med lagerchefen har Jesper fået skiftet nogle af kemikalierne på lageret ud med mindre farlige af slagsen. Og der er kommet mere løfteudstyr i dækcenteret. Det skal forebygge, at kollegerne får ondt i ryggen af tunge løft. Men den største opgave har været at sætte alt i system. Jesper har fået styr på datablade, arbejdspladsanvisninger og vejledninger til at bruge værktøjet korrekt og sikkert. Det gør det nemt for nye medarbejdere at lære de korrekte måder at bruge udstyret på. Og for de gamle at huske det.

Hvorfor er der brug for en arbejdsmiljørepræsentant?
- Fordi det hele ellers vil sejle, og det vil ikke være lige så sikkert at gå på arbejde, siger Jesper.

- Det vigtigste er, at man kommer levende hjem hver dag. Det er det, mit arbejde som AMR handler om. Men også, at man ikke bliver udsat for al mulig forurening eller hårdt arbejde, der langsomt slider dig ned over mange år. At man kan være sikker på at have et godt liv, selv om man har arbejdet i mange år.

Det kræver et godt forhold til både TR og leder. Uden dem vil det være sværere at få forbedringerne gennemført.

- Jeg har et rigtig godt samarbejde med vores leder. Det er ikke sådan, at jeg har slåsset med ham om noget. Det er vigtigt, for det er ham, der sidder på investeringskassen, griner han.

- Jeg tror generelt, der sidder nogle ledelser rundt omkring, som skal være rigtig glade for deres arbejdsmiljørepræsentanter. Tit ved de ikke, hvor meget vi gør. På den måde kan man sige, at ledelsen burde komme på de samme kurser om arbejdsmiljø, som vi er på. Det er så essentielt.

Ekstra fokus på arbejdsmiljørepræsentantens vilkår

Morten Amtoft er én af cirka 2.000 arbejdsmiljørepræsentanter i Dansk Metal. Arbejdsmiljørepræsentanterne har en stor og vigtig rolle, når det gælder arbejdet med at sikre et godt og sundt arbejdsmiljø for kollegerne.

Derfor har Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) udråbt 2019 til at være arbejdsmiljørepræsentantens år. Kampagnen AMR2019 løber hele året med lokale og regionale aktiviteter.